Home ‘Het ik-gevoel is een illusie’

‘Het ik-gevoel is een illusie’

Door Hannah Achterbosch op 24 september 2020

‘Het ik-gevoel is een illusie’
Cover van 10-2020
10-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Jacob Jolij pleit in Wat is bewustzijn nou eigenlijk? voor minder stellige uitspraken over het bewustzijn.

1 Wat kan ik weten?

‘Wat ik zeker kan weten is dat er bewuste ervaringen zijn, want ik heb ze. Bewuste ervaringen zijn sensaties. Dit kunnen zintuiglijke sensaties zijn, maar ook emoties of gedachten die zich in ons hoofd afspelen. Het is lastig om de essentie van bewuste ervaringen te bepalen. De gangbare gedachte is dat die het resultaat zijn van hersenprocessen. Deels is dat gebaseerd op onderzoek maar deels ook op het idee dat je alternatieven – bewustzijn als fundamentele eigenschap van het universum, bijvoorbeeld – niet wetenschappelijk kunt onderzoeken. Ik denk dat je zulke alternatieven wel kunt onderzoeken.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.