Home Het Experiment: Weersta een marshmallow

Het Experiment: Weersta een marshmallow

Door Carolien van Welij op 29 september 2016

Het Experiment: Weersta een marshmallow
Cover van 10-2016
10-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Zelfcontrole heeft een voorspellende kracht voor succes. En: het is leerbaar. Wat betekent dat voor ons begrip van autonomie? 
 

Experiment
Je kunt kinderen strategieën leren om een marshmallow vijftien minuten te laten liggen in afwachting van de beloning van een tweede marshmallow.

‘Ons idee over verslaving is vaak dat mensen overgeleverd zijn aan krachten waar ze niets aan kunnen doen, bijvoorbeeld hun genen’, stelt filosoof Katrien Schaubroeck, gespecialiseerd in meta-ethiek en morele psychologie. ‘Deze studie laat zien dat er trucjes zijn die je kunt leren om verleidingen te weerstaan. Zelfcontrole kun je oefenen en trainen. Zelfregulatie is mogelijk. En dat is bekend: er zijn mensen die van hun verslaving af komen.’

‘In het maatschappelijk debat hoor je nu vooral twee extreme opvattingen over de maakbaarheid van de mens. We moeten niet toegeven aan de deterministische stroming die kan doorslaan tot fatalisme. Maar die Amerikaanse mentaliteit “als je maar hard genoeg wilt, zal het je lukken” vind ik misleidend.’

‘Dit experiment geeft bewijsmateriaal voor een middenpositie, en is belangrijk voor een filosofisch concept als autonomie. Wij zijn autonoom, maar die autonomie is embedded, “ingebed”: je bent afhankelijk van omstandigheden, eigenschappen, psychologische mechanismen, omdat je nu eenmaal een mens van vlees en bloed bent. Maar als je kennis hebt over die factoren en omstandigheden, kun je er rekening mee houden en heb je wél invloed. Dat maakt je juist autonoom.’

‘Dit onderzoek is niet alleen belangrijk voor opvoedkundigen, onderwijsspecialisten en verslavingstherapeuten, maar ook voor het algemene discours in de media. Het deterministische fatalisme mag wel wat tegenwicht krijgen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer