Home Het Experiment: Stop met stoplichten

Het Experiment: Stop met stoplichten

Door Carolien van Welij op 31 januari 2018

Het Experiment: Stop met stoplichten
Cover van 02-2018
02-2018 Filosofie magazine Lees het magazine
Op een druk kruispunt werden de stoplichten weggehaald. Het effect: niet alleen betere doorstroming, maar ook meer menselijke interactie.

Experiment

Op een druk kruispunt werden de stoplichten weggehaald. Het effect: niet alleen betere doorstroming, maar ook meer menselijke interactie.


Illustratie: Bas van der Schot

We denken dat we zo’n chaotisch kruispunt moeten regelen met stoplichten’, vertelt filosoof Martine Berenpas, die onderzoek doet naar klassiek daoïsme en Levinas. ‘Maar het is interessant om te zien wat er gebeurt als die stoplichten er niet meer zijn. Als je oversteekt, kun je niet meer in jezelf gekeerd zijn. Je moet wel contact maken met de ander en je handelen op de ander afstemmen: laat ik jou voorgaan? Wat doe jij?

Levinas zou enthousiast zijn over dit experiment: de relatie met de ander is weer de leidraad. Het stoplicht regelt niet meer wat je moet doen, maar er wordt een beroep gedaan op je verantwoordelijkheid voor de ander. Mooi is dat die verandering ook iets doet met de gemoedstoestand van mensen: ze hebben meer aandacht voor elkaar en voelen zich fijner – er is meer verbinding tussen mensen. “Niemand is chagrijnig”, zei een fietser.

We hebben de neiging om ingewikkelde situaties in elkaar te timmeren met regels, zodat iedereen weet wat die moet doen – dat zie je ook in het onderwijs en in de zorg. Maar dan ontneem je mensen die intersubjectiviteit. We kunnen er meer op vertrouwen dat we de verantwoordelijkheid voor de ander kunnen dragen. En als we dat doen krijgen we daarvoor iets terug. De ander kan ons iets geven dat we niet uit onszelf kunnen halen. Via het gezicht van de ander, zoals Levinas zegt, kun je een extra dimensie uit het leven halen – zonder enige vorm van religie.’ 

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer