Home Het Experiment: Appels die niet bruin worden

Het Experiment: Appels die niet bruin worden

Door Carolien van Welij op 29 mei 2018

Het Experiment: Appels die niet bruin worden
Cover van 06-2018
06-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Een appel die niet bruin wordt – is zo’n genetisch gemodificeerde appel een oplossing voor het probleem van voedselverspilling?


Illustratie: Bas van der Schot

EXPERIMENT
Met genetische modificatie kan het enzym verwijderd worden dat het verkleuren veroorzaakt in een appel 

‘Het idee is dat als appels geen bruine plekken krijgen, mensen die ook niet zullen weggooien’, vertelt filosoof Zoë Robaey van TU Delft. ‘Het voorkomen van die verspilling brengt een Canadees fruitbedrijf als een van de redenen om niet-verkleurende appels te ontwikkelen, de “Arctic Apple”. Maar je kunt het probleem van voedselverspilling ook anders bekijken: misschien produceren we te veel appels die we niet nodig hebben, of is er sprake van een distributieprobleem. 

Als je de rol van consumenten erbij betrekt, is het probleem juist dat we steeds meer gewend raken aan voedsel dat er esthetisch goed uitziet. We verwachten dat groente en fruit er allemaal hetzelfde uitzien, en niet van vorm of smaak veranderen. Producenten en leveranciers vullen die verwachtingen van consumenten in. Als je werkelijk verspilling door consumenten tegen wilt gaan, moet je ze eraan laten wennen dat voedsel er niet altijd perfect uitziet.

Als ethicus maak ik me zorgen dat we op deze manier het vermogen verliezen om ons te verbinden met de natuurlijke wereld om ons heen. In de westerse wereld staat de productie van voedsel steeds verder van ons af en laten we de bereiding steeds meer aan anderen over. Daardoor verliezen we ook de kennis hoe met voedsel om te gaan. Biotechnologische innovaties voor de landbouw zijn veelbelovend, maar soms vinden de inspanningen niet op de juiste plek plaats. Om bruine plekken op appels te voorkomen, kun je er ook gewoon wat citroensap op doen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer