Home Het Experiment: Appels die niet bruin worden

Het Experiment: Appels die niet bruin worden

Door Carolien van Welij op 29 mei 2018

Het Experiment: Appels die niet bruin worden
Cover van 06-2018
06-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Een appel die niet bruin wordt – is zo’n genetisch gemodificeerde appel een oplossing voor het probleem van voedselverspilling?


Illustratie: Bas van der Schot

EXPERIMENT
Met genetische modificatie kan het enzym verwijderd worden dat het verkleuren veroorzaakt in een appel 

‘Het idee is dat als appels geen bruine plekken krijgen, mensen die ook niet zullen weggooien’, vertelt filosoof Zoë Robaey van TU Delft. ‘Het voorkomen van die verspilling brengt een Canadees fruitbedrijf als een van de redenen om niet-verkleurende appels te ontwikkelen, de “Arctic Apple”. Maar je kunt het probleem van voedselverspilling ook anders bekijken: misschien produceren we te veel appels die we niet nodig hebben, of is er sprake van een distributieprobleem. 

Als je de rol van consumenten erbij betrekt, is het probleem juist dat we steeds meer gewend raken aan voedsel dat er esthetisch goed uitziet. We verwachten dat groente en fruit er allemaal hetzelfde uitzien, en niet van vorm of smaak veranderen. Producenten en leveranciers vullen die verwachtingen van consumenten in. Als je werkelijk verspilling door consumenten tegen wilt gaan, moet je ze eraan laten wennen dat voedsel er niet altijd perfect uitziet.

Als ethicus maak ik me zorgen dat we op deze manier het vermogen verliezen om ons te verbinden met de natuurlijke wereld om ons heen. In de westerse wereld staat de productie van voedsel steeds verder van ons af en laten we de bereiding steeds meer aan anderen over. Daardoor verliezen we ook de kennis hoe met voedsel om te gaan. Biotechnologische innovaties voor de landbouw zijn veelbelovend, maar soms vinden de inspanningen niet op de juiste plek plaats. Om bruine plekken op appels te voorkomen, kun je er ook gewoon wat citroensap op doen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.