Home Hannah Arendt over het totalitarisme

Hannah Arendt over het totalitarisme

26 april 2017

Hannah Arendt over het totalitarisme

Joke Hermsen legt in haar essay voor de Maand van de Filosofie 2017 uit waarom The Origins of Totalitarianism (1951) van Hannah Arendt ongekend populair is in dit tijdperk van Donald Trump.  

‘In het totalitarisme ontwaarde Arendt een politiek systeem dat vrijwel altijd gebaseerd is op het absolute geloof aan één enkel idee of één enkel volk, en daarom meestal een zondebok-theorie kent, zoals in Arendts tijd het antisemitisme. Binnen een dergelijk systeem is er geen plaats meer voor open debat of afwijkende interpretaties en meningen, omdat alles in de logica van dat ene idee gedwongen wordt.’

Totalitaire regimes zijn erop uit om de verscheidenheid van een volk om te smeden tot één gelijkvormige en volgzame massa.

‘Ze willen niet zozeer de samenleving veranderen, zoals ze bij hoog en bij laag beweren, als wel de menselijke natuur. Ze willen deze zo transformeren dat alles wat er volgens Arendt essentieel aan is – dat wil zeggen, nataliteit, pluraliteit en vrijheid – vernietigd wordt ten bate van de ene ideologie.’

Hier kunt u het essay van de Maand van de Filosofie van 2017 vinden door Joke Hermsen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.