Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 8/2007

Gertrud Heidegger: ‘Ik snap niet dat mijn grootmoeder dat allemaal heeft geduld’

Antoine Verbij

Het is Martin Heidegger op zijn smalst. In de brieven aan zijn vrouw Elfride ontpopt de grote denker zich als een kleine huichelaar. Zijn kleindochter publiceerde een selectie uit die brieven. ‘Mijn grootmoeder is altijd koppig in hem blijven geloven.’

‘Dat van oom Hermann heeft mijn grootvader altijd geweten, daar ben ik heilig van overtuigd.’ Gertrud Heidegger (1955) is de oudste dochter van de oudste zoon van Martin Heidegger (1889-1976). Hermann Heidegger (1920) is de jongste van Martin Heideggers twee zonen. Hij hielp Gertrud bij het ontcijferen van zijn vaders brieven aan zijn moeder.

In een ultrakort nawoord bij Gertruds selectie uit die brieven doet Hermann een verbijsterende onthulling. Hij maakt publiek wat zijn moeder hem op zijn veertiende vertelde: dat niet Martin Heidegger zijn vader is, maar een oude schoolvriend van haar. ‘Ook Hermann is ervan overtuigd dat Martin dat al die tijd heeft geweten’, benadrukt Gertrud.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden