Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 6/2018

Georg Simmel en Kaapverdiaanse muziek onthullen de absurditeit van de moderne stad

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

‘Wat ik zo verbazingwekkend vond is dat het een kilometer van mijn huis af plaatsvond, en dat het me compleet was ontgaan.’ Socioloog Pauwke Berkers vertelt wat Georg Simmel en Kaapverdiaanse muziek onthullen over de absurditeit van de moderne stad.

Wanneer ik ’s ochtends in de trein richting het interview met Pauwke Berkers rijd, heb ik mijn oordopjes in en luister ik herhaaldelijk naar de enige vijf liedjes die ik zonder internet op mijn telefoon heb staan. Een uur lang hoef ik daardoor niet in de echte wereld op te letten, maar kan ik in mezelf verzonken snoozen. Aangekomen in Rotterdam typ ik onze afgesproken locatie – Het Lokaal – in op Google Maps en ga ik – oordopjes nog in – op weg. Na tien minuten vertelt Google me dat ik de juiste plek heb bereikt, maar zie ik om me heen alleen een moskee, een slagerij en een basisschool. Ik google opnieuw en vind zo een nieuwe locatie, die ook Het Lokaal heet. Tijdens het teruglopen vraag ik me af of ik mijn muziek af moet zetten, omdat te veel van de wereld, van de stad, me zo muziek-luisterend ontgaat.

Kort nadat ik het juiste Lokaal heb betreden, haalt socioloog Pauwke Berkers een stapel boeken van de denker Georg Simmel uit zijn tas. Berkers geeft college aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is betrokken bij de Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur en schrijft over de relatie tussen muziek, gender- en etnische identeit.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden