Home ​Gelijkheid, verschil of diversiteit?

​Gelijkheid, verschil of diversiteit?

08 september 2015

Als Denker des Vaderlands Marli Huijer voor haar multiculturele klas staat, worstelt ze met een dilemma. Moet ze culturele verschillen in man-vrouw verhoudingen respecteren of moet ze haar vrouwelijke studenten emanciperen?

‘Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt vrouw gemaakt’, aldus filosoof Simone de Beauvoir. Haar stelling betekent dat de ongelijkheid tussen man en vrouw niet aan het sekseverschil te wijten is, maar aan een ongelijke behandeling in de opvoeding en cultuur.

‘Vrouwen die ervoor kiezen om thuis met de kinderen te zitten, om een hoofddoek te dragen of om een geliefde op grond van zijn lengte af te wijzen, zijn volgens dit gelijkheidsfeminisme niet echt vrij.’

Een studente uit Huijers klas vreest dat ze veel te lang is om ooit een man te vinden. Dit stelt Huijer voor een dilemma:

‘Komt haar voorkeur voor een langere man voort uit een vrije keuze? Of is die het resultaat van dwingende culturele conventies?’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.