Home ​Gelijkheid, verschil of diversiteit?

​Gelijkheid, verschil of diversiteit?

08 september 2015

Als Denker des Vaderlands Marli Huijer voor haar multiculturele klas staat, worstelt ze met een dilemma. Moet ze culturele verschillen in man-vrouw verhoudingen respecteren of moet ze haar vrouwelijke studenten emanciperen?

‘Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt vrouw gemaakt’, aldus filosoof Simone de Beauvoir. Haar stelling betekent dat de ongelijkheid tussen man en vrouw niet aan het sekseverschil te wijten is, maar aan een ongelijke behandeling in de opvoeding en cultuur.

‘Vrouwen die ervoor kiezen om thuis met de kinderen te zitten, om een hoofddoek te dragen of om een geliefde op grond van zijn lengte af te wijzen, zijn volgens dit gelijkheidsfeminisme niet echt vrij.’

Een studente uit Huijers klas vreest dat ze veel te lang is om ooit een man te vinden. Dit stelt Huijer voor een dilemma:

‘Komt haar voorkeur voor een langere man voort uit een vrije keuze? Of is die het resultaat van dwingende culturele conventies?’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer