Home G8 van de Filosofie

G8 van de Filosofie

Door Lietje Bauwens en Sophie van Baalen op 25 maart 2014

Cover van 04-2014
04-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Er zijn topconferenties van politici, klimaatwetenschappers en kern­fysici, maar waarom niet van filosofen?’, vroeg Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Samen met omroep Human en ontwikkelingsorganisatie Hivos organiseren we de G8 van de Filosofie, een top van denkers.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Een keur aan internationale filosofen verzorgt het avondvullende programma van de G8 van de Filosofie. Peter Sloterdijk (Duitsland), Zygmunt Bauman (Engeland, Polen), Chantal Mouffe (België), Aziz Al-Azmeh (Syrië), Damon Young (Australië), Markus Gabriël (Duitsland), Benjamin Barber (VS), John Gray (Engeland) en Sophie Oluwole (Nigeria) buigen zich over de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Ze worden versterkt door de denkkracht van een delegatie Nederlandse filosofen, sociologen en wetenschappers. Een kleine greep uit de ruim vijfentwintig lezingen, gesprekken, interviews en colleges die plaatsvinden tijdens de – inmiddels uitverkochte – G8 van de Filosofie.

Peter Sloterdijk
Peter Sloterdijk is een van de belangrijkste cultuurfilosofen van dit moment. In een interview door Denker des Vaderlands René Gude gaat hij op zoek naar de rol en functie van religie. We kunnen volgens Sloterdijk niet leven zonder verhalen die zin geven aan onze verder zinloze wereld, we hebben een ‘atmosfeer van symbolen en betekenissen’ nodig.

Aziz Al-Azmeh
Is ‘de moslim’ niet slechts een ideologische constructie? vraagt de Syrische denker Aziz Al-Azmeh. Hij gaat in debat met Haroon Sheikh over de de clash tussen (post)moderniteit en de religieuze traditie. Kan die clash leiden tot xenofobe gevoelens?

zygmunt bauman
We leven in een vloeibare moderniteit, meent de Poolse-Engelse socioloog Zygmunt Bauman, met 89 jaar de oudste G8-denker. Vaste structuren zoals religie, sociale systemen en economische zekerheden zijn weggevallen met als gevolg een gevoel van continue en vooral ondefinieerbare angst. Er zijn zo veel mogelijkheden en opties dat kiezen niet langer een luxeprobleem is. Hij gaat in gesprek met de Australische denker Damon Young, die vindt dat we in de wereld van permanente afleiding ook worden afgeleid van wat werkelijk belangrijk is. Ook de Nederlandse filosofe Marli Huijer neemt deel aan het gesprek. Zij vindt dat discipline een middel is tegen de afleiding, juist discipline kan tot meer vrijheid leiden.

sophie oluwole
De Nigeriaanse Sophie Oluwole maakt zich sterk voor een authentieke Afrikaanse filosofie. Kan die filosofie ook een bijdrage vormen aan het denken over mondiale problemen?

pablo tittonell
Kunnen wij, als westerse landen, ontwikkelingslanden een duurzaam beleid opleggen als dit nadelige gevolgen heeft voor hun economische ontwikkeling? Wat doe je wanneer de waarde van duurzaamheid botst met andere waarden? Pablo Tittonell, hoogleraar Farming System Ecology, gaat in gesprek met filosofe Ingrid Robeyns.

markus gabriel
In een tweegesprek stellen G8-denker Markus Gabriel, een paar jaar geleden de jongste Duitse hoogleraar ooit, en Beate Rössler het concept privacy ter discussie. De informatie-overload, het internet en de vele mogelijkheden tot monitoring door overheden en bedrijven dwingen ons de vraag te stellen of er nog wel ruimte is voor privacy. Maar wat bedoelen we met privacy? En wat is de betekenis van individuele vrijheid en autonomie?

jos de mul
Technologische ontwikkelingen gaan ons vaak de pet te boven. Want wat is nu nog het verschil tussen mens en robot? Deze vraag stelt Jos de Mul zich in het Essay van de Maand van de Filosofie én tijdens de G8. Hij gaat in gesprek Peter-Paul Verbeek, hoogleraar techniekfilosofie, en Pieter Jonker, die als hoogleraar robotica en kunstmatige intelligentie een zinvolle brug naar de praktijk weet te bouwen. Welke menselijke waarden liggen er ten grondslag aan human enhancement en is het mogelijk deze waarden mee te nemen in technologische ontwerpen?

john gray
Vooruitgang is de grootste mythe van de eenentwintigste eeuw, zegt John Gray, een van de meest prominente politiek filosofen van deze tijd. Die mythe leidt alleen maar tot onbehagen. Het moderne onbehagen is volgens Rutger Bregman, schrijver van het boek De geschiedenis van de vooruitgang, juist een symptoom van valse nostalgie. Het is tijd om onze blik op de toekomst te richten.