Home Filosofie als de wijsheid van de liefde

Filosofie als de wijsheid van de liefde

23 januari 2017

Als ik iets doe voor jou, dan moet jij iets terugdoen voor mij. Zo zijn wij geconditioneerd. De filosofie van Levinas zegt echter juist dat je geen beloning moet verwachten als je hebt gedaan wat simpelweg jouw verantwoordelijkheid naar de ander is.

‘Levinas heeft fundamentele kritiek geuit op het denken van de hele westerse filosofie. Wat betekent filosofie? De liefde voor de wijsheid, zegt de westerse filosofie altijd, maar Levinas draait dat om: hem gaat het om de wijsheid van de liefde. Levinas vindt dat de ratio een veel te exclusief aandeel heeft gehad in onze filosofische traditie, ten koste van de ethiek die onze relatie tot de ander beschrijft. Zoals de ratio zijn wortels vindt in het Griekse denken, zo is de Bijbel de bron van de ethiek. Voor Levinas is ethiek de eerste filosofie.’

Het gaat tegenwoordig altijd maar over ‘jezelf verwerkelijken’. Het is goed om je eigen identiteit te vinden, maar zijn we niet teveel bezig met onszelf?

‘Het gaat altijd maar om het verwerven van je eigen identiteit, jezelf verwerkelijken enzovoort. Dat zijn de kreten die je nu nog altijd hoort. Het is zeker belangrijk dat je op een gegeven moment je identiteit weet te vinden, maar je moet er ook weer uitbreken. Wanneer we altijd maar met onszelf bezig zijn, zullen we stikken in het iksel van het ik, bij wijze van spreken. Levinas heeft erop gewezen dat een mens slechts een zekere vorm van geluk en van zin kan vinden door zich te richten naar de ander.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer