Home Filosoferen met kinderen: Moet je werken?

Filosoferen met kinderen: Moet je werken?

Door Sabine Wassenberg op 29 januari 2015

Cover van 02-2015
02-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg runnen samen Wonder-Why, een organisatie met als doelstelling om het filosoferen met kinderen en jongeren te stimuleren. Iedere maand leggen zij een thema voor aan de klas. Deze maand: werken.

‘Móét je eigenlijk werken?’ vraag ik.
‘Nee hoor, als je rijk bent hoef je niet te werken.’ Dat is heel duidelijk volgens Karin.
‘Nee het hoeft niet’, vult Per aan. ‘Van wie moet het? Het staat niet in de wet of zo!’
‘Nou, als je niet wilt verhongeren moet je wel werken. Je moet toch eten kopen?’ meent Rachida.
‘Nee hoor, als je niet werkt krijg je gewoon geld’, zegt Destiny. ‘Van de regering.’
Ik vraag me af hoeveel uitkeringen de ouders van deze kinderen hebben en wie op de hoogte is van de inkomstenbron van zijn ouders. Laat ik daar maar niet over beginnen, het voelt te veel als een taboe.
Maar Myrte duikt erbovenop: ‘Maar ja, dat is toch eigenlijk aso? Ik bedoel, dat je dan lekker op de bank gaat chillen en dat je gewoon geld krijgt. Wij werken en betalen hem en hij zit lekker op z’n… je-weet-wel!’
Ik vermoed dat ze teksten van haar ouders napraat. Wat ze bedoelt is niet helemaal duidelijk. Wil ik groep 7 echt lastigvallen met een verhaal over het sociale vangnet in Nederland? Ik kan er niet omheen, dus leg ik uit wat een uitkering is en dat een uitkering inderdaad betaald wordt door de overheid. Dat die dat geld krijgt van alle mensen die werken. Als niemand zou werken, zou Nederland helemaal geen geld hebben om uitkeringen te betalen. Ik maak het aanschouwelijk met wat tekstballonnen en pijlen op het bord en versier het geheel met een schets van een eurobiljet.
‘Dus…’ concludeert Per, ‘als je werkt moet je geld betalen en als je niet werkt krijg je het gratis.’
Deze situatie wordt belachelijk gevonden. ‘Gratis geld!’ roept er een.
‘Nou, zo gek is dat niet, hoor, want je kunt gewoon naar de pinautomaat en daar komt altijd geld uit. De bank heeft echt wel genoeg geld voor iedereen, hoor!’ roept een ander.
Romany neemt het op voor de uitkeringsontvangers (en haar ouders?): ‘Je krijgt heus niet zomaar een uitkering, hoor. Dat is alleen als je echt niet kunt werken. Als je ziek bent of gehandicapt.’
‘Ooo, oké, dan is het goed…’ realiseert de klas zich.
‘Dus jullie vinden dat je altijd moet werken als je kunt?’ vraag ik.
‘Ja, eigenlijk wel’, zegt Fin. ‘Maar het is niet leuk. Want je bent nooit thuis en je wilt veel liever bij je kinderen zijn. En je bent eigenlijk altijd gestrest.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.