Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2020

Ethiek van een noodtoestand

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Bij grote rampen hebben artsen en hulpverleners vaak meer aan ethiek dan aan psychologie. Medisch ethicus Ignaas Devisch over de troost van rampscenario's.

‘Wat doen we als de ziekenhuizen de coronacrisis niet meer aankunnen?’ ‘Hoe moeten we IC-bedden en beademingsapparatuur dan verdelen?’ Dat waren de vragen waarmee de Belgische hoogleraar medische filosofie en ethiek Ignaas Devisch bij het begin van de coronacrisis heel direct werd geconfronteerd. Hem werd gevraagd mee te werken aan het advies dat artsen in België moest ondersteunen om die keuze te maken. Het was een kwestie waar Devisch veel ervaring mee had: hij had jaren meegewerkt aan een Europees project rond de ethiek bij rampenbestrijding.

Toch is de coronacrisis onvergelijkbaar met de plotselinge rampen waarop het project zich had gericht, vond Devisch al voor de eerste mensen met corona zich aandienden bij het ziekenhuis. ‘De belangrijkste ethische opgave was,’ aldus Devisch, ‘om voor voldoende IC-bedden te zorgen.’ Eerst moest de capaciteit worden uitgebreid. En eigenlijk, voegt hij eraan toe, hebben we al ‘als samenleving gefaald’ zodra we ‘wél voor de keuze komen te staan naar wie het bed moet gaan. We konden dit zien aankomen, dus moet er voldoende zorg zijn. Dit soort keuzes is alleen te rechtvaardigen na een ramp, bijvoorbeeld een aardbeving met 10.000 slachtoffers.’
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden