Home Emoties in balans

Emoties in balans

11 oktober 2018

Emoties in balans

In de Poëtica gebruikt Aristoteles veel termen die vandaag de dag nog steeds worden toegepast in de filosofie, literatuur, film en theater. Neem bijvoorbeeld het begrip ‘katharsis’, dat hij in verband bracht met de tragedie:

Het woord katharsis wordt meestal vertaald als ‘reiniging’ of ‘zuivering’. In de Poëtica legt Aristoteles niet uit wat hij met katharsis bedoelt. Het kan zijn dat hij deze term verklaarde in het deel over komedies, dat verloren is gegaan. Talloze geleerden hebben geprobeerd het begrip te duiden. Vaak wordt katharsis gezien als een therapeutische bevrijding van emoties.

Toch is het niet waarschijnlijk dat Aristoteles dit bedoelde:

Aristoteles zag emoties niet als negatief. Ze helpen ons over situaties een correct oordeel te vellen. In de filosofie van Aristoteles waren de begrippen ‘balans’ en ‘verhouding’ van belang. De deugd werd gevonden te midden van twee extremen. Een moedig mens bevond zich tussen roekeloosheid en lafheid. Een goede tragedie traint onze emoties en leert ons om ze in de juiste verhouding te voelen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.