Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2017

Een kleine canon van de publieksfilosofie

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Filosofie is boekenwijsheid. En juist daarom heb je er veel aan in het leven. Maar welke boeken moet je lezen? We stelden een kleine canon voor u samen. 

Er is geen andere discipline in de academie die zich zozeer verlaat op oude boeken als de filosofie. Filosofen doen niet veel (af en toe wel) empirisch onderzoek in onze spannende wereld. Ze sluiten zich op in hun studeerkamer, en lezen en herlezen de klassiekers. 

Wat ook opvallend is: ze lezen die klassieke werken alsof ze door tijdgenoten zijn geschreven. Ze verwachten van de oude Griek Aristoteles dat hij ons vertelt hoe we een goede samenleving moeten inrichten. En van Plato verwachten ze betekenisvolle woorden over de ziel of over amoureuze kwesties – ook in een tijdperk van polyamorie, Tinderdates en ook – nog steeds – romantische liefde.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden