Home Dubbelportret Erasmus en Mevlana Rumi

Dubbelportret Erasmus en Mevlana Rumi

12 augustus 2008

Dubbelportret Erasmus en Mevlana Rumi

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.


In Rotterdam is een dubbelportret onthuld van de Perzische dichter en de Nederlandse filosoof – in werkelijkheid hebben ze elkaar nooit ontmoet.

 

‘Historisch gezien is het volslagen absurd om Mevlana Rumi en Erasmus samen af te beelden’, zegt Caro van der Pluim, van het Centrum beeldende kunst Rotterdam. Zij gaf de opdracht voor de op 10 juli in de Rotterdamse Erasmusstraat onthulde muurschildering van de twee denkers. ‘Maar hun dubbelportret past heel goed in het Rotterdamse verlangen van vreedzame integratie. Het is het startsein voor de herinrichting van de Erasmusbuurt.’
Op de muurschildering, gemaakt door de Iraanse kunstenaar Ahmad Haraji, staan Erasmus en Rumi samen afgebeeld. Erasmus ziet eruit zoals we hem kennen van Holbeins portret. Voor het uiterlijk van Mevlana Rumi had kunstenaar Haraji geen voorbeelden. Rumi werd tijdens zijn leven niet geportretteerd. Daarom schilderde Haraji zichzelf: ‘De schetsen waren eerst aan buurtbewoners voorgelegd. Maar die stemden niet in met het eerste portret dat ik van Rumi maakte. Toen heb ik mezelf geschilderd met de traditionele tulband en kleding van Rumi. Dat viel wel in de smaak.’
Mevlana Rumi (1207-1273) leefde in de dertiende eeuw in Turkije en was een dichter van Perzische afkomst. Hij heeft dus niets te maken met Erasmus (1466-1536) die eeuwen later leefde. ‘Behalve dan dat beide denkers verdraagzaamheid hoog in het vaandel hadden staan’, zegt Van der Pluim.
In de Turkse gemeenschap is Mevlana Rumi erg belangrijk. Haraji: ‘Rumi zei dat liefde als basis voor de wereld moet gelden. Hij heeft de vreedzaamste interpretatie van de islam. Ik vind het belangrijk dat deze kant van de islam ook wordt belicht. Op het schilderij heb ik een dichtregel van Mevlana Rumi gezet: “Wij komen om te verenigen niet om te scheiden.”’
De twee iconen moeten de Rotterdammers van de noodzaak van verdraagzaamheid overtuigen. Volgens Van der Pluim is Rumi daar beter toe in staat: ‘Die was veel aardiger dan Erasmus.’

Thomas Rietstra


De muurschildering van Erasmus en Rumi in de Rotterdamse Erasmusstraat.
Foto’s Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer