Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2017

Drink eens een kopje koffie met je vijand, zegt deze Afrikaanse ubuntu-filosoof

Alexandra van Ditmars

'De filosofie van de dialoog’ noemt Michael Onyebuchi Eze de Afrikaanse ubuntu-filosofie ook wel. Alleen door open te staan voor de ander kunnen we als groep vooruit.

'Umuntu ngumntu ngbantu.’ Michael Onyebuchi Eze, kenner van Afrikaanse filosofie, spreekt de woorden met een brede glimlach uit. ‘Dat is Zoeloe voor: een mens is een mens omdat er anderen zijn.’ Het gezegde wordt afgekort tot ubuntu, een belangrijk concept in de Afrikaanse traditie. ‘Een mens is daarin niet primair individu, zoals in het Westen, maar een persoon binnen een gemeenschap. Oftewel: ik ben, omdat wij zijn.’ Een idee waar niet alleen Afrika, maar de hele wereld beter van wordt, denkt Eze.

Eze werd geboren in Nigeria, woonde over de hele wereld en werkt nu aan de universiteiten van Amsterdam en Cambridge. Over de geschiedenis en filosofie van Afrika schreef hij meerdere boeken. De ubuntu-filosofie legt hij maar wat graag uit, maar een strikte definitie geven vindt hij lastig. ‘Ubuntu is geen dood dogma, maar juist dynamisch.’ Een voorbeeld ter illustratie is daarom een beter idee. Hij geeft als voorbeeld de man die ubuntu wereldwijde faam bezorgde: Nelson Mandela.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden