Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2018

Deze ethicus pleit voor geboortebeperking

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

De beroemde Australische ethicus Peter Singer inspireerde de dierenrechtenbeweging en legde de basis voor effectievere vormen van altruïsme. Nu heeft hij een nieuwe missie: de bevolkingsgroei afremmen.

Peter Singer straalt soberheid uit. Als je voortdurend anderen ertoe aanzet om zo veel mogelijk geld weg te geven aan armere mensen, ga je zelf niet met dure horloges of exclusieve kleding pronken. Toch kan hij ook snobistisch zijn. Als hem voor het interview in een Nijmeegs café een kopje thee wordt geserveerd, geeft hij het meisje van de bediening een uitbrander: ‘Is dit thee? Het water is niet eens heet genoeg om de smaak te laten vrijkomen.’

Het is niet inconsequent. Juist een utilitarist – zeker een hedonistisch utilitarist, zoals Singer zichzelf sinds kort noemt – wil een goed kopje thee. Dat neemt niet weg dat zijn prioriteit ligt bij grotere kwesties, zoals de vraag wat het betekent om in deze wereld een goed leven te leiden. Al zijn hele loopbaan houdt Singer zich daarmee bezig, in uiterst nauwkeurige redeneringen die resulteren in vaak onaangename conclusies waar je redelijkerwijs niet omheen kunt. En nu is hij in Nederland om zijn laatste en misschien wel meest onaangename agendapunt voor het eerst te presenteren: het remmen van de bevolkingsgroei. Hoe is dat mogelijk? De denker wilde ons toch juist aansporen om zo veel mogelijk levens te redden? 

Miljardairs

Het begon met de dieren. Als utilitarist gaat Singer ervan uit dat een ethisch leven erop gericht moet zijn om de totale hoeveelheid geluk in de wereld te vergroten en de totale hoeveelheid lijden te verminderen. Zijn eerste conclusie was dat er geen reden is om het lijden van dieren hierin niet mee te wegen. Zijn boek Animal Liberation (1975) werd de bijbel van de dierenrechtenbeweging, hoewel Singer zelf nooit voor ‘dierenrechten’ heeft gepleit, enkel voor het voorkomen
van onnodig dierlijk lijden. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden