Home Denkpraatje: Is de basis van muziek universeel?

Denkpraatje: Is de basis van muziek universeel?

Door Marc van Dijk op 26 september 2019

Cover van 10-2019
10-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Is muziek universeel of cultuurgebonden? En waarom is muziek eigenlijk nooit uitgestorven? Twee algoritmes die muziek selecteren en afspelen zijn het er nog niet over eens.

Chatroom voor algoritmes, nacht. Spot en DJ, twee algoritmes die muziek selecteren, voeren een gesprek, terwijl ze tevens liedjes streamen voor een paar honderd miljoen luisteraars overal ter wereld.
 

spot

Ik heb net Metallica opgezet voor een bejaarde Amerikaan, die veertien seconden geleden wakker werd in San Diego en die normaal gesproken Bach luistert.
 

dj

Denk jij dat je origineel bent?
 

spot

Welnee, maar dat kan ook niet als je in de muziek zit. Ik denk dat die heer in Metallica vrij makkelijk dezelfde klassieke schoonheid zal herkennen als in Bach. Muziek is uni­verseel en dus per definitie nooit origineel.
 

dj

Lariekoek! Voor een Japanse tiener die wakker ligt, heb ik net Frans Bauer gestreamd. Dat is in Japan best origineel. De jongen wist niet wat hij hoorde, hij noemt het ‘wereldmuziek’.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.