Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 10/2019

Denkpraatje: Is de basis van muziek universeel?

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Is muziek universeel of cultuurgebonden? En waarom is muziek eigenlijk nooit uitgestorven? Twee algoritmes die muziek selecteren en afspelen zijn het er nog niet over eens.

Chatroom voor algoritmes, nacht. Spot en DJ, twee algoritmes die muziek selecteren, voeren een gesprek, terwijl ze tevens liedjes streamen voor een paar honderd miljoen luisteraars overal ter wereld.
 

spot

Ik heb net Metallica opgezet voor een bejaarde Amerikaan, die veertien seconden geleden wakker werd in San Diego en die normaal gesproken Bach luistert.
 

dj

Denk jij dat je origineel bent?
 

spot

Welnee, maar dat kan ook niet als je in de muziek zit. Ik denk dat die heer in Metallica vrij makkelijk dezelfde klassieke schoonheid zal herkennen als in Bach. Muziek is uni­verseel en dus per definitie nooit origineel.
 

dj

Lariekoek! Voor een Japanse tiener die wakker ligt, heb ik net Frans Bauer gestreamd. Dat is in Japan best origineel. De jongen wist niet wat hij hoorde, hij noemt het ‘wereldmuziek’.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden