Home Filosoferen met kinderen De zoon van de gazelle wint Berrie Heesenprijs 2023 voor kinderfilosofie
Filosoferen met kinderen Filosofie en literatuur Niet-westerse filosofie

De zoon van de gazelle wint Berrie Heesenprijs 2023 voor kinderfilosofie

De islamitische hervertelling De zoon van de gazelle is uitgeroepen tot het beste initiatief ter bevordering van de kinderfilosofie van 2023.

Door Gwendolyn Bolderink, Thomas Velvis en Jonathan Janssen op 20 november 2023

De zoon van de gazelle

De islamitische hervertelling De zoon van de gazelle is uitgeroepen tot het beste initiatief ter bevordering van de kinderfilosofie van 2023.

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Er was eens een jongen die werd opgevoed door een gazelle. Hij drinkt haar melk, leert haar taal en verkent het onbewoonde eiland waar ze wonen. Langzamerhand begint het hem op te vallen dat hij er heel anders uitziet dan zij. Wat maakt dat hij zo verschilt van alle andere levende wezens?

Het is een van de vele vragen die aan het denken zetten in De zoon van de gazelle, een hervertelling van een verhaal van de islamitische filosoof Ibn Tufayl (1110-1185). Met het boek wonnen auteurs Sabine Wassenberg en Kamel Essabane de Berrie Heesenprijs 2023 voor het meest innovatieve idee ter bevordering van de kinderfilosofie. De jury koos het boek uit een shortlist van vijf initiatieven.

Tekst loopt door onder afbeelding

Kamel Essabane Sabine Wassenberg De zoon van de gazelle Berrie Heesenprijs
Kamel Essabane en Sabine Wassenberg. Beeld: Centrum Kinderfilosofie

Beste filosofische kinderboek

In april 2023 won De zoon van de gazelle nog de publieksprijs bij de uitreiking van het Beste Filosofische Kinderboek. In aanloop naar die uitreiking vertelde auteur Sabine Wassenberg wat het boek kinderen kan leren over filosofie:

Wat is de filosofie in uw boek?
‘De islamitische filosoof Ibn Tufayl schreef in de twaalfde eeuw een verhaal over Hayy die opgroeit op een onbewoond eiland. Deze Hayy vraagt zich af: wat is het leven? Wat ben ik ten opzichte van de wezens en dingen om mij heen?

Het verhaal is een metafoor voor de zoektocht van de mens naar zingeving. Vroeg of laat vragen we ons allemaal af waarom we hier zijn beland. Het doet mij denken aan hoe een kind naar de wereld kijkt. Op je vijfde of zesde kijk je een keer in de spiegel en opeens merk je: “hee, ik leef. Hoe kan dat eigenlijk?”

Even tussendoor… Meer lezen over filosoferen met kinderen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Filosprook

De Berrie Heesen-publieksprijs ging naar het bordspel Filosprook van Isabelle Desegher, dat tevens de prijs van de kinderjury won. Verder waren genomineerd: de theatervoorstelling LAAt zich niet kisten van Annelies Appelhof en Chef KAnin, Het Doe- en Doordenkboek van Caroline van Twillert, Mirjam Poolster en Katrin Laureyssens en De Denkmat van Kleine Grote Denkers. De Berrie Heesenprijs is een tweejaarlijks initiatief van Centrum Kinderfilosofie, en is vernoemd naar een van de eerste initiatiefnemers van kinderfilosofie in Nederland. Zowel het publiek als een vak- en een kinderjury, bestaande uit zes leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs, kunnen hierbij een favoriet aanwijzen.

De Zoon van de Gazelle

De zoon van de gazelle. Een filosofische vertelling
Sabine Wassenberg en Kamel Essabane
ill. Karuna Wirjosemito
De Meent
160 blz.
€ 22, 50