Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2018

De waarheid is een tuin die verzorgd moet worden

Sebastien Valkenberg

Als de waarheid in een crisis verkeert, komt dat niet alleen door de nieuwe bewoner van het Witte Huis. De waarheid is ons aller verantwoordelijkheid, benadrukt Julian Baggini in zijn nieuwste boek.

Sinds Trump president is, gaat het over de post-truth-samenleving. Je zou haast denken dat de waarheid weer opbloeit als hij vertrekt. Reken je niet rijk, zou je de Britse publieksfilosoof Julian Baggini kunnen samenvatten. Hij zegt het niet letterlijk, maar het is wel de implicatie van Een kleine geschiedenis van de waarheid, dat nu in de winkel ligt.

Als de waarheid in crisis verkeert, komt dat niet door de bewoner van het Witte Huis. Ze is ons aller verantwoordelijkheid, benadrukt Baggini. Eigenlijk is het net als met mes en vork leren eten. Zo is er ook een serie ‘epistemische deugden’ die iedereen moet ontwikkelen.

Een kleine geschiedenis van de waarheid legt uit welke deugden dit zijn en hoe je deze praktiseert. Eigenlijk heeft Baggini een beknopt handboek geschreven voor de eenentwintigste-eeuwse burger die het spoor bijster is, want het blijft niet bij Trump die lak heeft aan de waarheid. Postmoderne filosofen leerden juist dat er überhaupt geen waarheid is. Aan het andere uiteinde van het spectrum staan dan weer religieus fundamentalisten voor wie de waarheid zo absoluut is dat dissidente geluiden ontoelaatbaar zijn.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden