Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 12/2015

‘De redelijke en vrije mens bestaat niet’

Hannah Achterbosch & Gwendolyn Bolderink

'We hechten te veel waarde aan een individuele vrijheid', vindt Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP en filosoof. 

Af en toe heeft Tweede Kamerlid voor de SP Ronald van Raak de behoefte zich terug te trekken van het politieke strijdtoneel. Dan loopt hij naar de boekenmarkt op het plein voor het Binnenhof. ‘Daar stuitte ik eens op het verzameld werk van Dostojevski’, vertelt Van Raak in een Amsterdams café. ‘Dan koop ik dat en laat ik mij verrassen door zijn denken, zijn mensbeeld. Hoe kan hij me op een andere manier laten nadenken over de mens en de maatschappij? Ik wil mijzelf vervreemden van de huidige ideeën over de mens.’ In zijn columns die nu gebundeld zijn in het boek Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen nodigt hij zijn lezers uit om dit ook te doen. ‘Wat ik met mijn boek wil laten zien is hoe leuk die vervreemding kan zijn. En dan heb ik het over positieve vervreemding. Vervreemding in de zin van de bus missen, aan de wandel gaan en dan prachtige dingen tegenkomen. Ik lees denkers met heel andere ideeën over mens en maatschappij, die mij dwingen om verder te denken. Een goede filosoof zorgt er altijd voor dat je een zekerheid kwijt raakt en een gedachte rijker bent.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden