Home Politiek De Grote Gelijkheid #8
Niet-westerse filosofie Politiek

De Grote Gelijkheid #8

Door Michel Dijkstra en Simone Bassie op 23 mei 2014

De Grote Gelijkheid #8
07/08-2013 Filosofie magazine Lees het magazine

Kang Youwei (1858-1927)
Een oplossing voor alle politieke problemen van de mensheid
 
Wat is het?
Een toekomstig tijdperk waarin wereldvrede heerst.

Hoe kun je het bereiken?
Door een confucianistische utopie te realiseren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Hoe creëer je een ideale maatschappij? Beroemde westerse filosofen, zoals Plato, Thomas More en Francis Bacon, braken zich het hoofd over deze vraag. Zij ontwierpen utopieën die doorgaans in de toekomst of op een eiland waren gesitueerd. Ook de Chinese filosofie kent een rijke utopische traditie. Een van de beroemdste en tegelijkertijd merkwaardigste ideale staten werd bedacht door de moderne confucianist Kang Youwei. Zijn toekomstutopie, beschreven in het Boek van de Grote Gelijkheid, draait om wereldvrede en opheffing van ongelijkheid tussen mensen.

Mensbeeld
Behalve naar materiële en spirituele gelijkheid streefde Kang Youwei ook naar raciale eenvormigheid. Het toekomstige mensenras moet volgens hem een lichte huidskleur hebben. De donkergekleurde medemens dient zich dan ook door gedwongen huwelijken tot een blanke te evolueren. Volgens Kang Youwei helpt een verandering van klimaat bij dit proces: Afrikanen kunnen het best verplaatst worden naar koude streken, zoals Scandinavië of Siberië. 

Sociale filosofie
Volgens Kang Youwei breekt er in de toekomst een tijdperk aan waarin de landsgrenzen worden afgeschaft. Er komt een confucianistische wereldregering die ervoor zorgt dat iedereen gelijk is. Bovendien bant de overheid het leed zo veel mogelijk uit, zodat iedereen een gelukkig en menswaardig leven kan leiden. Voor oude mensen die genoeg van het leven hebben, zijn er zelfs speciale euthanasieklinieken. Opvallend genoeg hamert Kang Youwei steeds op gelijkheid, maar heeft hij voor sommige religies weinig respect. Zo stelt hij dat de ‘irrationele en oppervlakkige godsdiensten van Jezus en Mohammed’ in de toekomst zijn uitgestorven. Het boeddhisme en taoïsme zijn wel toegestaan, zij het uitsluitend voor mensen van veertig jaar en ouder. De filosoof merkt namelijk op dat aanhangers van deze stromingen de neiging hebben om zich uit de samenleving terug te trekken, wat de maatschappelijke stabiliteit niet ten goede komt.