Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2014 [favorite_button]

De geheime leer van Hermes Trismegistus

Simone Bassie en Michel Dijkstra

Eeuwenlang werden hermetische traktaten bestudeerd als bron van diepe kennis. Het succes van een film als Harry Potter laat zien dat de mensheid nog lang niet klaar is met het zoeken naar de Steen der Wijzen.

In 1460 waren de intellectuelen van Florence, een van de grootste cultuurcentra uit de Renaissance, in rep en roer. De oorzaak: een Griekse tekst die werd toegeschreven aan de Egyptische geleerde Hermes Trismegistus, zogenaamd de eerste filosoof aller tijden. Cosimo de Medici, de puissant rijke bezitter van het handschrift, beval zijn hofdenker Marsilio Ficino om de tekst direct te vertalen. Hiertoe moest de filosoof een ander, zeker niet het minste project terzijde schuiven, namelijk de vertaling van de complete Plato uit het Grieks naar het Latijn. De Medici geloofde dan ook heilig dat Plato’s genialiteit overvleugeld werd door die van Hermes Trismegistus.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden