Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2015

De esthetische revolutie

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

‘De romantici wilden een menselijke wereld creëren in een niet-menselijk universum.’ Cultuurhistoricus Arnold Heumakers over onze (nog steeds) romantische kijk op kunst.

Heb je je weleens afgevraagd waarom je in een museum, bij de afdeling Middeleeuwse Kunst, zoveel crucifixen en Mariabeelden ziet? Een beetje variatie was toch leuk geweest.’ Arnold Heumakers glimlacht om de eigenaardigheid van die gedachte. ‘Middeleeuwse kunst was niet bestemd om in musea te hangen. Eigenlijk is het al anachronistisch om te spreken over “middeleeuwse kunst”. Wij noemen het “kunst”, omdat het tegenwoordig de drempels van musea overgaat. Maar voor middeleeuwers waren het objecten om devotie mee te bevorderen, mensen nader tot God te brengen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden