Home De beste boeken voor op vakantie

De beste boeken voor op vakantie

22 juni 2010

Cover van 06-2010
06-2010 Filosofie magazine Lees het magazine

Filosofie Magazine maakte een selectie van vier boeken voor op vakantie, waaronder twee stripboeken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Een week op de luchthaven

Het werk zit erop, de tas is ingepakt en in een mum van tijd brengt het vliegtuig de toerist naar zijn vakantiebestemming. Die ochtend heeft hij nog de laatste zakelijke e-mails beantwoord, die middag maakt hij een tocht op een kameel in Egypte. Maar wat gebeurt er tussen het vertrek en de bestemming? Vrijwel niemand heeft het nog over de reis, en al helemaal niemand zegt iets over het vliegveld waar de reis begint.
Alain de Botton doet het precies omgekeerd. De Zwitsers-Engelse bestsellerfilosoof vliegt nergens heen, maar verblijft Een week op de luchthaven. Ergens in een centrale hal van Heathrow zit hij achter een tafel met daarop een laptop, waar hij regelmatig wordt aangesproken door mensen die de weg kwijt zijn. Hij schrijft over verliefde stelletjes die op een dramatische wijze afscheid nemen en over een Ghanese familie die een Samsung PS150 importeert, ‘een HD-plasmatoestel met het gewicht en de afmetingen van een volle doodskist’.
De Botton toont zich een meesterlijk chroniqueur van het moderne leven, een filosoof van het alledaagse. Ook probeert hij te doorgronden waarom we aan de reis beginnen. Hij ziet een verlangen om ‘aan alles te ontsnappen’. Een probleem daarbij, signaleert hij, is dat we niet kunnen ontsnappen aan onszelf. Ons ‘eigen wezen, met alle ondermijnende angsten en zorgen en verlangens’ vergezelt de reiziger tijdens de reis, en blijft hem ook achtervolgen wanneer hij een gondeltocht maakt in Venetië.
Dankzij de Britse ironie waarmee De Botton alles beschrijft, is het een vrolijk vakantieboekje.

Een week op de luchthaven, door Alain de Botton, vert. Jelle Noorman, uitg. Atlas, Amsterdam 2009, 118 blz., € 16,50

Logicomix. Een epische zoektocht naar de waarheid

Een epische zoektocht naar de waarheid belooft de ondertitel van het boek Logicomix. De filosoof, logicus en wiskundige Bertrand Russell zoekt naar die waarheid – die blijkt te schuilen in de wiskunde. Ondanks die grootse zoektocht, blijft het stripboek altijd luchtig dankzij de droge humor van de Engelse filosoof. ‘Welnu’, zegt Russell ,’de decaan heeft mij gevraagd te spreken over “de rol van de logica in menselijke betrekkingen”. Als je dat letterlijk neemt dan hoort u vandaag de kortste lezing aller tijden.’
Logicomix mag dan wel een stripboek zijn, toch is de inhoud bepaald niet eenvoudig. Het boek wemelt van de paradoxen en wiskundige problemen. Een vakantieboek voor mensen die houden van wiskundige raadsels, cryptogrammen en andere breinkrakers.

Logicomix. Een epische zoektocht naar de waarheid, door Apostolos Doxiadis, Christos Papadimitriou, vert. Mat Schifferstein, uitg. De Vliegende Hollander, Amsterdam 2009, 352 blz., € 19,95

De geschiedenis van de filosofie

Filosofie is niet moeilijk – het leven is ingewikkeld, en filosofie is de manier om daar systematisch over na te denken, aldus René Gude, directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte op een van zijn cd’s van De geschiedenis van de filosofie. Gude behandelt op vijf cd’s alle grote denkers in een historisch overzicht van de Oudheid tot aan de 21e eeuw. Hij doet dat niet alleen historisch, maar brengt ook een systematische lijn aan in het overzicht: elke filosoof houdt zich volgens Gude bezig met drie vragen: Hoe zit de wereld in elkaar? Begrijpen we elkaar? En waar moet het heen met de wereld? Door de voortdurende terugkoppeling naar deze rode draad wordt de geschiedenis bijeengehouden door een samenhangend perspectief.
Met deze cd-box heeft u nog vóór u in Parijs bent 2500 jaar filosofie kunnen beluisteren. De cd’s gaan vergezeld van De kleine geschiedenis van de filosofie, een beknopte inleiding in de wijsbegeerte, van René Gude en Daan Roovers, zodat u een en ander nog eens rustig kunt nalezen.

De geschiedenis van de filosofie, door René Gude en Daan Roovers, uitg. Veen Magazines, Diemen 2010, 5 cd’s, € 39,95

Nietzsche – vrijheid scheppen

De beeldroman Nietzsche – vrijheid scheppen is een waar visueel genot. De jonge striptekenaar Max Le Roy (25) weet de innerlijke kwellingen van Nietzsche – de filosoof die krankzinnig werd – prachtig te illustreren, vooral door tegengestelde kleureffecten. De alledaagse wereld is somber weergegeven, maar als Nietzsche alleen is in zijn hotelkamer wordt hij gekweld door migraine en demonen in fel geel en rood. De beeldroman is gebaseerd op een filmscenario van Michel Onfray, de meest gelezen filosoof van Frankrijk. Het moet gezegd: de indikking van film tot strip doet Nietzsche te kort. De masculiene Nietzsche, die fel ageert tegen het gif van het christendom, krijgt de ruimte. De ironische en zelfs aandoenlijke Nietzsche blijft achter. Maar daar tegenover staat dat de strip nog eens duidelijk weerlegt dat Nietzsche een Jodenhater zou zijn geweest, en laat zien hoe zijn werk na zijn geestelijke ineenstorting is verminkt door zijn zus Elisabeth Förster-Nietzsche, een manipulatief kreng en antisemiet. Ontroerend, hoe Nietzsche aan het einde van het verhaal, na tien jaar krankzinnigheid, met een kuchje overlijdt, en een christelijke begrafenis krijgt. Terwijl een laatste terugblik een gesprek laat zien tussen Nietzsche en zijn grote, maar platoonse liefde Lou Salomé, twintig jaar eerder. Nietzsche: ‘Laat mij begraven zonder leugens, als de eerlijke heiden die ik ben.’

Nietzsche. Vrijheid scheppen, door Michel Onfray en Maximilien Le Roy, De Lombard Uitgaven, Dargaud-Lobard 2010, 124 blz., € 19,-