Home De auteur van… www.FilosofievandeDood.nl

De auteur van… www.FilosofievandeDood.nl

Door Marnix Verplancke op 05 februari 2013

07-2002 Filosofie magazine Lees het magazine

Het boek en de website www.filosofievandedood.nl hebben een auteur die zich liever niet bekend maakt, maar zich met enige moeite toch liet interviewen. “Partout is overal en bemoeit zich met alles.”

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

We denken er over het algemeen liever niet aan, maar eens zullen we sterven. Zouden we er echter wat meer aan denken, dan zou ons leven er heel anders uitzien, rustiger misschien, of serener. De aanvaarding van de dood maakt van een mens een beter en een socialer wezen. Dat is in een notendop wat ‘Partout’ zegt in het boek www.FilosofievandeDood.nl. Wie deze Partout is, blijft steeds duister. Er staan een paar foto’s van hem in het boek, en een cv waaruit je kunt opmaken dat hij vooral heel handig is en al heel wat huizen heeft gerestaureerd. Hem interviewen is geen makkie. Niet alleen wou hij ongezien blijven, op het moment van het interview zat hij ook nog eens in Griekenland. Maar uiteindelijk lukte het.
 
Wie bent u in werkelijkheid?
“U bedoelt: wat is identiteit en wat is werkelijkheid?”
 
Waarom gebruikt u een pseudoniem?
“Partout is wie hij werkelijk is: een zijnde en een niet-zijnde. Een zelf en een virtueel zelf. En dat overal. Partout is overal en bemoeit zich met alles.”
 
Waarom een boek over de dood?
“Iedereen wil toch zeker weten wat er met je gebeurt als je dood bent? Willen we erachter komen wie we zijn, dan zullen we ons ook bezig moeten houden met wie we zijn als we er niet meer zijn. Hoeveel tijd van leven heb je nu helemaal? Hoeveel tijd wordt vermorst, hoeveel mensen leven in het bewustzijn van de hen toegemeten tijd? Hoe vaak staan we stil bij onze eigen dood? Kunnen we ons een cultuur voorstellen waarbij het beeld van de dood, als het afstand doen van leven, allesbepalend is voor de kwaliteit van ons zo korte bestaan op deze aarde?”
 
Waarom niet gewoon een boek, maar ook nog eens een multi-mediaproject?
“Partout wil met behulp van emotionele intelligentie het beeldend brein inschakelen: de controverse wetenschap versus kunst is achterhaald! Vandaar de website http://www.filosofievandedood.nl, vandaar dit multimediaboek dat, onder andere, filosofische theorieën bevat, foto’s, korte verhalen, essays over kunst, persoonlijke ontboezemingen, dialogen, gedichten, een filmscenario, aforismen en nog veel meer. Bij dit boek horen ook nog eens een aantal videoproducties en drie cd's.”
 
Wat wil u met dit project bereiken?
“Partout zet in op een zo rechtvaardige mogelijke samenleving. Hij ontwikkelt daarvoor een allesomvattende theorie, die tevens vertaald wordt naar de praktijk. De wereld moet er radicaal anders komen uit te zien, een nieuwe bevlogenheid is hard nodig. Solidariteit wordt opnieuw op uiterst originele wijze gedefinieerd, Partout ontwerpt vanuit de filosofie van de dood een nieuwe ethiek.”
“Heel belangrijk is om te zien dat de dood een niet-zijnde tussenwerkelijkheid is, en dat die gelijk opgaat met het leven, dat een zijnde is waarin de tussenwerkelijkheid verborgen zit. Via onze verbeelding is het mogelijk deze ‘geheime’ tussenwerkelijkheid te ervaren. Het beeld van de spiegel drukt dat het beste uit: nooit is mijn lichamelijke vorm vast, toch ben ik stoffelijk aanwezig als een zijnde, evenals het spiegelbeeld ervan, een niet-zijnde. De dood valt te oefenen, om daarmee de volheid van het leven te veroveren.”
 
Op politiek vlak bent u een verdediger van de sociocratie. Wat is dat?
“In een sociocratie kan een enkeling zich tot het uiterste doen gelden, terwijl steeds het belang van het individu moet wijken voor dat van de gemeenschap, in volmaakt evenwicht. Deze nieuwe vorm van besluitvorming is bruikbaar voor alle mensen van allerlei geloof en overtuiging over de gehele wereld, onverschillig tot welke groep zij behoren.”
 
Fundamenteel daarbij is dat mensen tot een consensus komen, maar volledige consensus is toch een utopie?
“Utopie is het vermogen je de wereld anders en vooral beter voor te stellen. We kunnen beter vandaag nog beginnen aan de bouw van die betere wereld: de verwezenlijking van de utopie is de meest reële optie.”

www.FilosofievandeDood.nl, door Partout, uitgeverij multimediaboek.nl, Amsterdam 2002, 348 blz., € 32,50