Home Taal ‘Dat pakken ze me niet meer af’
Taal

‘Dat pakken ze me niet meer af’

Door Elke Wiss op 10 december 2024

Elke Wiss vragenderwijs
beeld Merlijn Doomernik
FM12 Filosofie Magazine 12 2024 Arnon Grunberg rituelen
12-2024 Filosofie Magazine Lees het magazine
Praktisch filosoof Elke Wiss stelt elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.

Dit artikel krijg je van ons cadeau

Wil je onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? Je bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en je hebt direct toegang.

Wanneer ik bij mijn oma op bezoek ben (94, woont zelfstandig, zeer bij de pinken en zit nooit om een mening verlegen), vertelt ze me over haar recente belevenissen. Een uitstapje met de kerk,­ knutselen op de club, een bezoek van de buurvrouw voor koffie met koek.

Na een uitgebreide beschrijving van zo’n uitje sluit ze vaak af met: ‘Ja Elke, dat pakken ze me niet meer af.’ De vraag die op zo’n ­moment altijd bij me opkomt is: wie zijn ‘ze’? En wat zouden ze willen afpakken?

Mijn oma is niet de enige die ik dit hoor zeggen. Waar gaat het hier echt om? Op het eerste gezicht lijkt het me zo’n achterdochtige instelling. Verraadt het iets over onze cultuur van wij-zij-denken? Laten we hiermee zien dat het wij tegen hunnie is en dat we vooral moeten beschermen wat we hebben? Of denk ik weer eens te zwartgallig en is het simpelweg een manier om mooie herinneringen te koesteren? Maar als dat het doel is, waarom zeggen we dát dan niet gewoon?

Even tussendoor… Meer columns lezen van Elke Wiss? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

De eerstvolgende keer dat ik het iemand hoor zeggen, zal ik het eens vragen. Ik ben benieuwd naar het antwoord.