Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 5/2014

Damon Young: ‘Buitenlucht stimuleert reflectie’

Jeroen Hopster

Filosoferen en plein air, in de openlucht. Voltaire, Rousseau en Nietzsche, ze deden het allemaal. Damon Young vertelt wat ze daar zochten.

Wie op Google naar afbeeldingen zoekt van Jean-Jacques Rousseau, vindt al snel een portret waarop de Franse denker zich tooit met een excentrieke bontmuts. Die muts was ooit de vacht van een grijze eekhoorn; een Armeense kleermaker maakte er een karpoes van. Waarom hulde Rousseau zich in zulke markante kledij? Waar kwamen de eigenaardigheden van deze filosoof toch vandaan?

De Australische schrijver en filosoof Damon Young – een van de denkers die op 18 april jongstleden aantraden tijdens de G8 van de Filosofie – publiceerde onlangs twee luchtige filosofieboeken, het ene over lichamelijke oefening (How to Think about Exercise), het andere over filosofen in de buitenlucht (in het Nederlands uitgegeven als Filosoferen in de tuin). In beide boeken staan de dagelijkse beslommeringen van grote schrijvers en denkers centraal: we leren over Darwins bevrijdende ommetjes, Sartres walging van kastanjebomen en de bonsais in de slaapkamer van Proust.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden