Home Damon Young: ‘Buitenlucht stimuleert reflectie’

Damon Young: ‘Buitenlucht stimuleert reflectie’

Door Jeroen Hopster op 24 april 2014

Cover van 05-2014
05-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

Filosoferen en plein air, in de openlucht. Voltaire, Rousseau en Nietzsche, ze deden het allemaal. Damon Young vertelt wat ze daar zochten.

Wie op Google naar afbeeldingen zoekt van Jean-Jacques Rousseau, vindt al snel een portret waarop de Franse denker zich tooit met een excentrieke bontmuts. Die muts was ooit de vacht van een grijze eekhoorn; een Armeense kleermaker maakte er een karpoes van. Waarom hulde Rousseau zich in zulke markante kledij? Waar kwamen de eigenaardigheden van deze filosoof toch vandaan?

De Australische schrijver en filosoof Damon Young – een van de denkers die op 18 april jongstleden aantraden tijdens de G8 van de Filosofie – publiceerde onlangs twee luchtige filosofieboeken, het ene over lichamelijke oefening (How to Think about Exercise), het andere over filosofen in de buitenlucht (in het Nederlands uitgegeven als Filosoferen in de tuin). In beide boeken staan de dagelijkse beslommeringen van grote schrijvers en denkers centraal: we leren over Darwins bevrijdende ommetjes, Sartres walging van kastanjebomen en de bonsais in de slaapkamer van Proust.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer