Home Damiaan Denys over angst op de werkvloer

Damiaan Denys over angst op de werkvloer

Door Naciye Karaalioglu op 04 mei 2017

Cover van 05-2017
05-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Werknemers moeten zich door digitalisering of virtualisering voortdurend aanpassen. En dat kan tot angst leiden. ‘We moeten de angst niet zien als een moment van verstarring, maar als een gelegenheid om ons te ontwikkelen’, meent psychiater en filosoof Damiaan Denys. Op maandag 26 juni leidt hij het seminar ‘Van angst naar vrijheid’.

‘We leven in een angstcultuur’, zegt Damiaan Denys. Waar vroeger de samenleving werd georganiseerd rondom de gemeenschappelijke angst voor donder en bliksem, gebeurt dit in de huidige samenleving rondom de angst voor het onbekende of oncontroleerbare. Denys, die als psychiater onder andere onderzoekt wanneer angst abnormaal wordt, vertelt dat in de huidige samenleving iets merkwaardigs aan de hand is. ‘Hoewel we statistisch gezien in één van de meest veilige tijden ooit leven, zijn we nog nooit zo angstig geweest.’ In zijn boek Angstparadox, dat eind dit jaar verschijnt, bepleit hij dat we onze vrijheid op het spel zetten als we onze angsten niet in een ander daglicht plaatsen. Maar waar komt deze angst vandaan?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.