Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2018

Camus leert me leven met het absurde

Jannah Loontjens
Essayist

Albert Camus zag in dat het leven absurd is, maar dat je er desondanks interesse voor kunt hebben. Dat maakt Jannah Loontjens vrolijk.

Ook ik ken dagen waarop ik denk: waartoe dient dit allemaal? Opstaan. Knoopjes dicht. Rits omhoog. Nadenken over wat te eten. Elke dag weer. En wat ben ik toch aan het ploeteren en aan het ijveren – om een volgende roman te schrijven, nog een essay. Waarom zou ik? Een moeilijk te beantwoorden, volgens sommige mensen zelfs onzinnige vraag. Maar de Franse filosoof Albert Camus vindt dit de belangrijkste filosofische vraag die je jezelf kunt stellen.

Zijn boek De mythe van Sisyphus opent met de regels: ‘Er bestaat maar één werkelijk ernstig filosofisch probleem: de zelfmoord. Oordelen of het leven wel of niet de moeite waard is geleefd te worden.’ We doen uit gewoonte wat het leven van ons vraagt, maar in zichzelf zijn al die handelingen betekenisloos en belachelijk, meent Camus. Hij noemt dit het besef van het absurde. Ja, dat is precies wat ik ook voel: het leven is absurd.

‘Opstaan, de tram, vier uur kantoor of fabriek, eten, de tram, vier uur werken, eten, slapen en maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag en zaterdag, steeds in hetzelfde ritme – deze routine vult gemakkelijk het grootste deel van het leven’, schrijft Camus. ‘Maar op zekere dag rijst het “waarom” op, en met deze moeheid, waarin zich verbazing mengt, neemt alles een aanvang.’ In deze verbazing ontwaakt het bewustzijn. Dit is geen aangenaam ontwaken; je bekijkt het leven en vindt het totaal zinloos. En aan dit belachelijke bestaan komt alleen een einde in de al even zinloze dood.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden