Home Biografie

Biografie

28 februari 2012

Cover van 03-2012
03-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

Diogenes Laërtius, Leven en leer van beroemde filosofen (ca. eerste helft 3de eeuw)
Aan bronvermelding doet deze Griekse auteur amper en zo heeft hij meerdere tekortkomingen. Toch is er geen belangrijker biografisch werk te vinden dan dat van hem. Veel filosofen uit de Oudheid kennen we alleen doordat Diogenes Laërtius hun levens heeft opgetekend.

Elisabeth Young-Bruehl, Hannah Arendt. Een biografie (1982)
Ontroerend portret van een vat vol tegenstrijdheiden. Wat te denken van Arendts podiumvrees en (volgens eigen zeggen) allergie voor prijzen? Als je dit van iemand níét zou verwachten… Telkens weer betoogde Arendt immers dat de ware bestemming van de mens in het publieke domein lag.

Annie Cohen-Solal, Sartre. 1905-1980 (1985)
Maakt weer een mens van vlees en bloed van Sarte. Gaandeweg was hij namelijk verworden tot een karikatuur (waar hij zelf deels schuldig aan was). Existentialisme houdt echt meer in dan een zwarte koltrui dragen, Gauloises roken en in de cafés van Saint-Germain-des-Prés rondhangen, laat Cohen-Solal zien.

Ray Monk, Ludwig Wittgenstein (1990)
Zijn deel van het enorme familiefortuin gaf Wittgenstein weg, net zoals hij het gewijde Cambridgde inruilde voor een Oostenrijkse bergdorpje, waar hij leraar werd. Wat bezielt iemand om het roer zo radicaal om te gooien? Wie deze taalfilosoof wil doorgronden, moet van goeden huize komen en dat doet Monk. Meerdere prijzen won hij met zijn biografie.

Rüdiger Safranski, Nietzsche. Een biografie van zijn denken (2000)
Bildungsroman en thriller tegelijk. Torenhoge eisen stelde Nietzsche (het nihilisme overwinnen), aan de mensheid én aan zichzelf. De vraag die zijn levensverhaal voortstuwt, luidt dan ook: kan hij hieraan voldoen of faalt hij jammerlijk? Safranski heeft een boek geschreven dat je, eenmaal begonnen, niet meer kunt wegleggen.

Leon Damrosch, Jean-Jacques Rousseau. Een rusteloos genie (2005)
Zelf schreef Rousseau maar liefst drie autobiografische teksten. Maar denk niet dat die een biografie overbodig maken. De Franse poetste zijn blazoen namelijk nogal op. Gelukkig is er de meeslepende biografie van Harvard-hoogleraar Damrosch om feit en fictie van elkaar te onderscheiden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.