Home Bert Keizer: Diepe Hersen Prikkeling

Bert Keizer: Diepe Hersen Prikkeling

Door Bert Keizer op 28 mei 2018

Cover van 06-2018
06-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Deep Brain Stimulation, DBS. Hoe gaat zoiets? Je boort een gaatje in de schedel. Die is vrij dik vanwege de erg belangrijke inhoud. Door dat gaatje schuif je een stevig draadje de hersenen in tot een bepaald punt. Daar aangekomen laat je stroomstootjes van de punt uitgaan, waardoor de elektrische activiteiten van de neuronen die daar liggen veranderd worden. We weten niet of die neuronen geremd of juist geholpen worden in het afgeven van prikkels aan elkaar. Hersenactiviteit geeft mobiliteit (arm gaat omhoog) of geeft geestesactiviteit en dus verandert een dergelijke wijziging in de activiteit van neuronen de bewegingen of de geestelijke belevingswereld van de hersenbezitter. DBS wordt gebruikt om bewegingen te beïnvloeden (bij de ziekte van Parkinson) en om storende geestelijke belevingen in gunstige zin te veranderen. Dat wil zeggen, ze verdwijnen of worden niet meer als storend ervaren. Bij psychiatrische problematiek is de werking aangetoond bij een dwangstoornis. Die stroomstootjes helpen in zo’n 70 procent van de gevallen. Zoals te verwachten worden nu ook andere stoornissen mogelijk met DBS aangepakt. In de coulissen staan: anorexia nervosa, schizofrenie, PTSS en depressie natuurlijk.

Het zal de betrokkenen worst wezen, maar de filosoof vraagt zich af: wat gebeurt hier eigenlijk? Want we zitten hier met elektroden te harken in de ziel. En als we er een obsessie UIT kunnen krijgen, dan zouden we er misschien ook wel wat IN kunnen brengen? Gelukkig is de procedure vrij bewerkelijk, maar zou je kennis van de Franse taal of het vermogen om een Boeing te vliegen kunnen inbrengen?

Het lijkt me niet, omdat dergelijke vaardigheden verspreid zijn over zoveel hersengebieden dat de taal bestuderen of vliegles nemen de efficiëntere optie blijft. Het is eigenlijk niet voorstelbaar dat je een dergelijke wolk van neuronale circuits ooit met ingebrachte elektrodes zou kunnen nabootsen. Maar zo’n dwangstoornis is toch ook heel ingewikkeld? Zeker, daarom begrijpen we ook niet goed waarom deze pulsjes werken. We nemen maar aan dat we relevante neuronale circuits onderbreken (of in gang zetten) met het verhoopte gevolg. In veel gevallen werkt het dan ook niet. In de literatuur wordt niet vermeld of de patiënten bij wie het niet werkt er een leuke of akelige beleving aan overhouden. Maar we hebben hier een nieuwe methode waarmee we aan hersenactiviteit min of meer gericht een draai kunnen geven. Misschien kunnen we zodoende echt iets doen aan sommige wanhopige psychiatrische beelden. Maar je huivert ook een beetje bij de mogelijke uitwassen van DBS.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer