Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2021

Als meditatie mainstream wordt

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

Om zen en mindful te worden omarmen we massaal oosterse meditatietechnieken. Maar aandacht voor het achterliggende gedachtegoed van deze meditatievormen ontbreekt vaak. Drie denkers over onze verwesterde omgang met mediteren.

Beeld Maus Bullhorst

De tijd waarin meditatie werd gezien als iets zweverigs voor geitenwollensokkentypes is al zeker tien jaar voorbij. Lang nadat oosterse meditatie begin jaren zeventig haar intrede deed bij de westerse hippiegemeenschap, heeft het Westen het mediteren omarmd. Bedrijven als Facebook en Google bieden hun werknemers meditatiecursussen aan om ze gelukkig, gezond en productief te houden. Miljoenen westerse mensen doen meditatieoefeningen met hun smartphone, dankzij een groeiend aantal meditatie-apps. En in boekwinkels staan rijen hippe meditatieboeken met titels als Het no-nonsense meditatieboek en Rust vinden in een wereld die maar doordraait. Meditatie is mainstream geworden.

Aandacht voor de wortels van oosterse meditatie, het Aziatische gedachtegoed waarin die is ingebed, is er daarbij lang niet altijd of maar in beperkte mate. Oud oosters gedachtegoed kan de westerse mens heil brengen, lijkt het idee bij veel meditatie­aanbod, maar dat moet wel zo toegankelijk en niet-zweverig mogelijk. De nadruk ligt vaak op meer rust in je hoofd, een frisse blik, minder stress en neurowetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten – terwijl meditatie in Aziatische tradities deel is van een spiritueel pad. Is het kwalijk als we Aziatische meditatietradities losknippen van hun oorspronkelijke context?

‘De witte mens zal die spirituele inhoud wel even strippen van alle onnodige frivoliteiten’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden