Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2018

70 jaar mensenrechten: reden voor een feestje?

Nina Tesselaar

Mensenrechten komen niet voort uit de natuur, maar zijn volgens filosoof en jurist Irena Rosenthal een reactie op de ervaring van onrecht.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 70 jaar. Is dat reden voor een feestje?
‘Zeker. Sinds de Universele Verklaring is aange­nomen zien we een explosie aan mensenrechtenverdragen. Er is een grote beweging op gang gekomen: mensenrechten zijn wereldwijd vastgelegd in grondwetten, we hebben het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het Internationaal Strafhof in Den Haag, en er zijn veel actiegroepen en ngo’s die strijden voor mensenrechten. Ook worden er steeds meer rechten erkend. In de Universele Verklaring staat bijvoorbeeld niets over de rechten van seksuele minderheden, maar daarvoor is de laatste jaren steeds meer aandacht. Onlangs heeft het Hooggerechtshof in India bijvoorbeeld bepaald dat homoseksualiteit niet langer strafbaar is. Aan de andere kant las ik laatst de Universele Verklaring opnieuw en kwam ik tot de conclusie dat we geen van de rechten tegenwoordig kunnen schrappen. Alle rechten zijn nog steeds van belang en nog steeds bedreigd. Het is jammer dat we niet kunnen zeggen: “Deze rechten hebben we gehaald, op naar de volgende.”’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden