Home 4 vragen aan Philippe Claudel

4 vragen aan Philippe Claudel

Door Annete van der Elst op 26 oktober 2016

4 vragen aan Philippe Claudel
Cover van 11-2016
11-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

De Toraja op Sulawesi geven de doden een plek in het leven. Schrijver Philippe Claudel gaf ze een hoofdrol in zijn nieuwste roman, een mijmering over leven, dood, vriendschap en liefde.
 

Wat is de mens?

‘De mens creëert kunst, nutteloze dingen. Dat is wat ons tot mensen maakt. Dieren maken geen dingen die nergens toe dienen. Natuurlijk kun je je leven leiden zonder kunst, zonder ooit naar een ballet te gaan of een boek te lezen. Maar je leeft minder goed, want kunst voedt de ziel. Via kunst kan de mens reflecteren op zijn bestaan. Juist kunst maakt het mogelijk om op een andere manier na te denken over ons leven en de verhouding tot de wereld om ons heen. De harde wetenschap speelt die rol ook, maar volstaat niet. Maar kunstenaars zijn geen betere mensen. Het feit dat ik schrijver en cineast ben, plaatst me niet op een hoger niveau. Ik probeer gewoon te doen wat ik het beste kan. Door boeken te schrijven en films te maken, creëer ik een band met de ander, geef ik iets aan de ander. Ik word mens door te schrijven of films te maken. Voor een ander is dat misschien brood bakken, lesgeven of verplegen.’

Wat kunnen we weten?

‘Als kind was ik geobsedeerd door twee kwesties: de vraag waarom God me dit lichaam had gegeven en de oneindigheid van het universum. Die oneindigheid beangstigde mij zelfs, zozeer dat het letterlijk pijn deed. Gelukkig moest ik op de middelbare school voor de les filosofie Les Pensées (Gedachten) lezen van de zeventiende-eeuwse filosoof Blaise Pascal. Wat hij daarin over oneindigheid schrijft, heeft me enorm geholpen. “De mens kan zich niet het oneindig grote, maar ook niet het oneindig kleine voorstellen”, schrijft hij, “maar laat hij overdenken wat hij is vergeleken met wat er is, en zichzelf op juiste waarde leren schatten.” Deze benadering heeft mijn angsten weggenomen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.