Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 7/2018

4 filosofieboeken om te lezen op het strand

Simon J. Bellens

U gaat naar het strand en u neemt mee: een zwembroek, een strandhanddoek, een parasol en… een boek.  Maar welk boek in hemelsnaam? Een lijstje van filosofische strandlectuur die komende zomer bikiniproof is.

Waaraan moet een filosofisch strandboek voldoen? Om te beginnen mag het niet te zwaar wegen. Laten we eerlijk zijn: de Kritiek van de zuivere rede gaat u niet lezen bij een cocktail. Dan sleurt u die dikke pil mee in uw nu al overvolle strandtas om uiteindelijk na een halve pagina in slaap te soezen. Twee kilo overbodige lectuur. Een beetje kostenefficiëntie mag ook.

Daarnaast is de cover van het grootste belang. Filosofische zonnebaders rekenen elkaar af op het boek dat ze lezen. Een cover is een uitstekend middel om ongenodigde gluiperds af te houden, maar ook om die knappe zongebruinde jongeman (die al dagen bedachtzaam Simone de Beauvoirs De tweede sekse doorbladert) aan te trekken. Aan u de keuze, maar maak ze weloverwogen.

Tenslotte geldt te allen tijde de regel: ‘wat baten kaars en bril als de uil niet zien en lezen wil?’ Neem niets waarvan u al op voorhand weet dat het u niet zal bevallen. Ongemakkelijke waarheden komen vooral des zomers ongelegen. Bovendien is het leuk om aan een rijkelijke avondmaaltijd te vertellen over uw lectuur, maar hou een beetje rekening met het gezelschap. Denkt u dat Peter Singers Animal Liberation een al te heftige en onaangename discussie over veganisme uitlokt, lees het dan niet. Wacht tot het winter is en u helemaal alleen bent. Dat is een beter moment om de wereld te veranderen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden