Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2021

‘Zo’n oude, monumentale boom doet me echt iets’

Marnix Verplancke

We dichten planten steeds vaker menselijke eigenschappen toe, constateert milieufilosoof Josef Keulartz. Soms is dat misplaatst, maar andere keren vindt hij het terecht, want planten zijn slimmer dan je denkt. En ze hebben intrinsieke waarde.

In het immens succesvolle boek Het verborgen leven van bomen beschrijft de Duitse boswachter Peter Wohlleben hoe een oude boomstronk door de omstaande kerngezonde bomen in leven wordt gehouden. Via hun wortels voorzien ze hem van de suikers die de dood op afstand houden. Verschillende exemplaren van eenzelfde boomsoort concurreren volgens hem ook niet met elkaar om licht, water en voedsel, maar doen dit enkel met bomen van een andere soort. Beukenmoeders houden hun beukenkinderen lang onder de dichtbegroeide takken, zodat ze niet al te veel licht vangen, omdat een traag groeiend beukenkind later sterker zal blijken te zijn dan zijn snelgroeiende broertje.

Wohlleben staat bekend om zijn originele, beeldrijke kijk op de natuur. Maar zijn bomen echt wel zo sociaal? Zorgen ze bewust voor hun kinderen? Houdt zulke metaforiek feitelijk wel steek? In Boommensen, over nut en nadeel van de humanisering van de natuur gaat Jozef Keulartz, emeritus milieufilosoof aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dieper in op deze manier van spreken over de natuur.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden