Home Bewustzijn Zijn we toch meer dan onze hersenen?
Bewustzijn

Zijn we toch meer dan onze hersenen?

Wat wij de menselijke geest noemen, bestaat slechts uit materiële processen, zo leert modern hersenonderzoek. Arie Bos, genomineerd voor de Eurekaprijs, vindt in diezelfde wetenschap juist het bewijs voor het bestaan van een onstoffelijke geest.

Door Bart Brandsma op 10 augustus 2009

Zijn we toch meer dan onze hersenen? ©MARK VAN DER ZOUW
Cover van 07-2009
07-2009 Filosofie magazine Lees het magazine

Hij zit al 33 jaar in het vak. Arie Bos is huisarts, gevestigd in een statig pand aan de drukke Amsterdamse Weteringschans. En het is precies daar dat hij de praktijkervaring heeft opgedaan die hem voor grote filosofische vraagstukken stelt. Vragen die zich de afgelopen jaren hebben toegespitst op wat ook wel het vakgebied van the philosophy of mind – ‘de filosofie van de geest’ – wordt genoemd. Bos geeft daar ook les over: hij doceert wetenschapsfilosofie aan medisch studenten aan het Utrechts Medisch Centrum, en hij leidt huisartsen op aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.