Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2020

Zijn dierentuinen nog van deze tijd?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Moderne dierentuinen zetten zich in voor natuurbehoud. Is dieren houden in gevangenschap daarvoor een geoorloofd middel?

Beeld Bas van der Schot

Dierentuinen hebben een opmerkelijk vermogen om zichzelf opnieuw uit te vinden. Zo passé als de laatkoloniale volkerenshow is, zo levend is de moderne dierentuin. Dat is allang geen plaats meer waar murw geslagen exoten wegkwijnen achter de tralies van een troosteloos verblijf. In plaats van de menselijke dominantie over de natuur te verheerlijken, scharen moderne dierentuinen zich nadrukkelijk achter de missie van natuurbehoud en proberen ze een bijdrage te leveren in de strijd tegen biodiversiteitsverlies en uitsterving. Ook dierenwelzijn heeft een plaats op de agenda, al wringt de schoen daar wel: op het oppervlak van een stadspark kun je nu eenmaal niet de habitat van een leeuw, tijger of olifant recreëren. Mag die ene gekooide tijger, waar hordes mensenkinderen zich aan vergapen, worden opgeofferd voor een groter goed: het behoud van de tijger in het wild? Of berust de dierentuin, zijn moderne transformatie ten spijt, op een achterhaald concept?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden