Home Niet-westerse filosofie Wu-wei, handelen zonder iets te doen
Niet-westerse filosofie

Wu-wei, handelen zonder iets te doen

Door Marnix Verplancke op 13 maart 2013

08-2003 Filosofie magazine Lees het magazine
Niets is zo zacht als water, maar toch kan het de hardste rotsen uitslijten. In een tijd van oorlog en verwarring kiest de Chinese filosoof Lao-tzu voor de weg van het water.
 
Toen Lao-tzu in de zesde eeuw voor Christus zag dat zijn woonplaats Tsjo aan het verloederen was, besliste hij om naar het buitenland te vertrekken. Douanier Yin Hi keek met zwaar gemoed aan tegen het vertrek van de beroemde filosoof. Meester, zo vroeg hij, zou u uw leer niet willen neerschrijven, zodat u ook wanneer u weg bent in gedachten nog bij ons zult zijn? Lao-tzu deed wat hem gevraagd werd en maakte zo van Yin Hi de belangrijkste douanier uit de geschiedenis van de filosofie. Want Te-tao Ching, het boek dat Lao-tzu vervolgens schreef, zou een van de klassieken van het Oosterse denken worden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.