Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2021

Wie niet gek wordt van gekte is gezond

Catrien Spijkerman

Naarmate de pandemie langer duurt, verschuift de aandacht naar de psychische gevolgen van lockdowns, thuiswerken en avondklok – naar onze ‘mentale gezondheid’. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Beeld Zeloot

'Plan een piekermoment,’ adviseert een speciaal ‘Steunpunt Coronazorgen’ van de overheid in tijden van lockdown. En ook: ‘Leg de lat niet te hoog’, ‘Kijk niet teveel nieuws’ en ‘Bedenk een challenge’. Met informatiewebsites, bewustwordingscampagnes en een speciaal steunpakket van 200 miljoen euro probeert de overheid de Nederlander ‘mentaal gezond’ te houden.

Jongeren die op hun studeerkamer colleges volgen, eenzame ouderen, mkb’ers die hun zaak ter ziele zien gaan, pubers die zich vervelen, sporters die de structuur van hun trainingsschema’s missen, artiesten die niet zonder podium kunnen, gezinsleden die te veel op elkaars lip zitten – in talkshows en de Tweede Kamer wordt luidkeels gevreesd voor hun mentale gezondheid. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wanneer ben je mentaal niet meer ‘gezond’?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden