Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2020

‘Wie de wolf wil zien, moet verdwijnen in het bos’

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

De wolf is na 150 jaar terug in Nederland. Florentijn van Rootselaar gaat met filosoof René ten Bos en wolvenkenner Marijn van Asseldonk op zoek naar het even angstaanjagende als intrigerende beest. ‘Wolven laten zien dat je de natuur niet kunt beheersen.’

Het is warmer dan voorspeld. We bevinden ons op een parkeerplaats op de Veluwe, net buiten Harskamp, aan de rand van het bos. De achterklep van de auto staat open, de hoogleraar zit op de rand van de kofferbak. De slangenleren laarzen gaan uit, de Siberische stappers aan. René ten Bos, filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is klaar voor de tocht door het bos. Voor een zoektocht naar de wolf.

Want dat is wat volgens een recent verschenen onderzoek bijna de helft van de Nederlanders best zou willen: een wolf in het wild tegenkomen. Vijfenzestig procent beschouwt de wolf als ongevaarlijk, blijkt uit hetzelfde Motivaction-onderzoek, en 57 procent ziet het wel zitten als de wolf zich hier definitief vestigt.

Maar goed, we weten ook wel: de kans dat je een wolf tegenkomt is bijzonder klein, ook al zit op de Veluwe een roedel. Daar komt bij: wij zijn te uit­gelaten en te luidruchtig, te bont uitgedost ook, en hijzelf is zeker te geparfumeerd, merkt Ten Bos op. Sowieso zie je volgens hem nooit veel dieren in de natuur. ‘Mensen denken altijd dat ze in het bos dieren zullen zien, maar dat valt flink tegen. Als je al een kans wilt hebben om ze waar te nemen, moet je verdwijnen in het bos, één worden met de bomen.’

De wolf is bloeddorstig, mystiek en wijs

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden