Home Shortread Wie controleert de controleur?
Shortread

Wie controleert de controleur?

De videoscheidsrechter toont hoe ons verlangen naar zekerheid zichzelf in de voet schiet, schrijft Coen Simon. Een shortread over vertrouwen.

Door Coen Simon op 26 juni 2024

VAR videoscheidsrechter scheidsrechter voetbal beeld cfcunofficial/Wikimedia

De videoscheidsrechter toont hoe ons verlangen naar zekerheid zichzelf in de voet schiet, schrijft Coen Simon. Een shortread over vertrouwen.

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

If the VAR is not reacting on this moment, then we don’t need the VAR, zei Roger Schmidt, destijds de trainer van PSV, toen de arbitrage in zijn ogen weer eens onterecht een harde overtreding op een van zijn spelers onbestraft liet. Of zoals hij al eerder in zijn kenmerkende Duitse Engels had opgeroepen: Kenzel zuh VWAR! Ook onze eigen Ronald Koeman vroeg het zich als trainer van FC Barcelona af: Por qué solo hay BARRRR en nuestra contra? – waarom werkt de VAR altijd tegen ons?

De VWAR, de BARRRR, de VAR. Niet alleen trainers wanhopen in alle talen over het videoscheidsrechterssysteem bij het voetbal, ook het publiek klaagt en twittert wat af. Waarom houdt de beeldscherm-arbiter zich in de ene discutabele situatie stil, terwijl hij de andere keer als een deus ex machina de wedstrijd geheel naar zijn hand zet?

En zo schiet de menselijke behoefte aan zekerheid zich weer eens in de eigen voet. Terwijl we onrecht en onwaarheid willen uitsluiten met een extra factcheck van een scheidsrechter die de beelden secuur mag napluizen op overtredingen, groeit vooral het wantrouwen in de instituties die waarheid en recht moeten spreken.

We leven in een vreemde paradox: het vertrouwen in de instituties daalt, van Kerk tot huwelijk en van wetenschap tot politiek, maar de behoefte aan sterke leiders neemt toe. We geloven steeds minder, maar volgen des te meer. Wetenschappers en experts nemen elkaar de maat, gezaghebbers houden zich niet aan hun eigen maatregelen en patiënten vertrouwen Google soms meer dan de huisarts. En daarom zeg ík het ook: cancel the VAR! Stop met factchecken.

Even tussendoor… Meer shortreads lezen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Want niet fake news is het probleem van onze tijd, maar het failliet van het vertrouwen. We leven niet in een post-truth, maar in post-trust-tijdperk. We vertrouwen alleen onze eigen bubbel. Een gemeenschappelijk geloof is niet nodig, als je maar in jezelf gelooft.

Ik zie dan ook maar één oplossing: roep niet langer om een leider, u bent het zelf.

En voor deze moderne leider heb ik één tip: controleren is goed, maar vertrouwen is beter.

In de online rubriek ‘shortreads’ zoekt Filosofie Magazine elke week in een kort essay naar het antwoord op een alledaagse filosofische vraag.