Iedereen is altijd hartstikke druk. Volgens filosoof Awee Prins ligt daar een fundamentele verveling aan ten grondslag. Net als Heidegger denkt hij de verveling als de ‘verborgen grondstemming’ van deze tijd.
Je ziet niets anders dan drukke mensen die slechts tijd aan het verdrijven zijn, die op de vlucht zijn voor de verveling. De mens denkt de wereld, en zelfs zijn eigen lichaam, naar zijn hand te kunnen zetten om zo iets van een zin in het leven te krijgen. Maar er wordt geen enkele vraag meer gesteld naar de richting, de zin of het doel van het leven. De consequentie is dat we in een tijd leven waarover gezegd kan worden, naar John Lennon: “There is always something happening, but nothing going on.’’
We proberen de verveling tevergeefs te verdrijven, maar wat moeten we dan? Prins antwoordt met Heidegger.
We moeten volgens Heidegger doordringen in die diepe verveling, maar daarvoor moeten we ons eerst openstellen voor wat de alledaagse verveling te zeggen heeft. Dát is de eigenaardige manier waarop de wereld zich aan ons voordoet als we hem niet proberen te ontlopen door onze agenda’s vol te plannen – als een ruimte waarin we niet iets moeten doen of zeggen, maar waarin we worden geconfronteerd met het wonderlijke gegeven dat er überhaupt iets te doen en te zeggen valt.
Dit artikel is exclusief voor abonnees