Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2009 [favorite_button]

‘We zijn niet heilig volgens Levinas, maar we moeten het wel nastreven’

Marco Kamphuis

Het werk van de Frans-Joodse Emmanuel Levinas druist in tegen het narcistische ik-tijdperk en is daarom volgens Levinas-kenner France Guwy zo inspirerend. Voor Levinas is de ander altijd belangrijker dan je zelf bent.

‘Ik denk nog vaak aan Levinas’, zegt de Belgische journaliste France Guwy. ‘Vooral aan wat hij zegt over belangeloos goed zijn voor de ander. We zijn zo geconditioneerd dat we zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak denken: ik doe iets voor jou, dus jij moet iets terugdoen voor mij. De filosofie van Levinas zet je dan op een ander spoor: welnee, ik moet geen beloning verwachten wanneer ik heb gedaan wat mijn verantwoordelijkheid is.’ Lachend: ‘Dat is natuurlijk moeilijk waar te maken, maar het geeft toch houvast.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden