Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 5/2017

Waarom bewust doen wat ook onbewust kan?

Coen Krimpenfort

Is het vreemd om te zeggen dat we vrij zijn, hoewel veel van wat we doen onbewust gebeurt? Niet volgens Marjan Slob, winnaar van de Socratesbeker voor het meest prikkelende filosofieboek van 2016.  

Ik voel me vrij als ik zing’, zegt filosofe Marjan Slob. Zingen is voor haar een moment van pure expressie. ‘Als ik doe wat ik belangrijk vind, dan voel ik mij vrij.’ Onlangs publiceerde ze Hersenbeest, een boek over wat de hersenwetenschappen ons allemaal te leren hebben, maar ook wat de beperkingen ervan zijn.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: BMFotografie

Dat we ons juist vrij voelen tijdens het zingen is eigenlijk heel paradoxaal, zegt ze in een café op het nieuwe Utrecht Centraal. Want als we sommige hedendaagse hersenwetenschappers moeten geloven, dan zijn we op dat soort momenten helemaal niet vrij; je zingt immers op de automatische piloot. 

‘Maar hersenwetenschappers die betogen dat je dan niet vrij bent, moeten goed nagaan of dat wel goed onderbouwd is’, reageert Slob. ‘Vaak ligt daar een heel primitieve filosofie over de vrije wil achter.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden