Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 6/2012

Vriendschap is.. een uiterst troebel concept

Pieter Hoexum
schrijver

‘Wanneer maar niemand het me vraagt, weet ik het; wil ik het echter uitleggen aan iemand die het vraagt, dan weet ik het niet.’ Augustinus’ klacht over tijd gaat ook op voor vriendschap.

'Vriendschap en andere ongemakken' had de Boekenweek dit jaar als thema. Dat kwam de organisatie op nogal wat commentaar te staan: vriendschap is toch het mooiste wat er is, daar moet je niet cynisch over doen! Je moet er inderdaad niet cynisch over doen, maar het motto was wel degelijk goed gekozen want odes aan vriendschap lopen steevast uit op het gedachteloos herkauwen van clichés. Zelfs een grootheid met een scherpe tong als Cicero komt niet veel verder dan borrelpraat.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden