Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2021

Vreemdeling in het gewone

Jannah Loontjens
Essayist

De film Repulsion (1965) legt een angst bloot voor iets waar we normaal gesproken op vertrouwen. Jannah Loontjens kijkt de klassieker vervreemd terug.

Beeld Prime

Toen ik een jaar of elf was en steeds vaker alleen thuisbleef, raakte ik een tijdje geobsedeerd door de geluiden in het verder lege huis. Bij elke stap knisperden de sokken aan mijn voeten, het op tafel zetten van een theekop zond een holle echo de kamer in, mijn adem ruiste als wind langs een zolderraam. Maar wat me het allermeest beangstigde was mijn eigen stem: als ik iets hardop zei, leken mijn woorden apart in doosjes verpakt de ruimte in te schieten. Als ik alleen thuis moest blijven, hield ik me voortaan zo stil mogelijk. Maar juist dat maakte me bewust van de omgevingsgeluiden die me dreigend omringden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden