Home Vraag je af: ‘What if…’ en prijs jezelf gelukkig

Vraag je af: ‘What if…’ en prijs jezelf gelukkig

Door Jeroen Hopster op 29 januari 2019

Vraag je af: ‘What if…’ en prijs jezelf gelukkig
Cover van 02-2019
02-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Waarom zou je speculeren over een andere levensloop of alternatieve geschiedenis? Volgens filosoof Jeroen Hopster kunnen zulke gedachten nieuwe inzichten opleveren en onze belevingswereld verrijken.

Vasili Alexandrovitsj Archipov behoort tot de onbekende helden uit de wereldgeschiedenis. Archipov was een van de drie gezagvoerders aan boord van de B-59, een Sovjetonderzeeër die op 27 oktober 1962 voor de kust van Cuba voer. De Cuba-crisis was in volle gang. De onderzeeër had torpedo’s met kernkoppen aan boord en lag gereed om de Amerikaanse vloot te bombarderen. Radiocontact met de buitenwereld was verbroken; orders uit Moskou konden niet langer worden opgevolgd. De afspraak was dat de nucleaire torpedo’s zouden worden afgevuurd indien alle drie de gezagvoerders daartoe opdracht gaven. Aan boord ontstond onduidelijkheid of de oorlog al was uitgebroken. De kapitein dacht van wel en stelde voor een torpedo te lanceren. Er brak discussie uit, en een tweede officier stemde in met het voorstel van de kapitein. Maar de nummer drie – Archipov – hield het hoofd koel en wist zijn medegezagvoerders ervan te overtuigen dat ze naar de oppervlakte moesten komen en het contact met Moskou moesten herstellen. Een kernoorlog was afgewend.

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Moker Ontwerp

Dit verhaal kwam pas in 2002 naar buiten, na het overlijden van Archipov. Volgens historici is dit hét moment waarop de Koude Oorlog bijna heet was geworden. Dichter bij een kernoorlog zijn we – vooralsnog – niet gekomen. Het heeft slechts één menselijke beslissing gescheeld – een beslissing die ook nog eens onder hoge druk genomen moest worden. Wat als Archipov anders had gekozen?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.