Home Voorwoord: Verward

Voorwoord: Verward

Door Louis Hoeks op 23 augustus 2019

Cover van 09-2019
09-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Elf jaar geleden had Karlijn Roex een paniekaanval. De 19-jarige studente was haar sleutels kwijtgeraakt en vroeg om hulp in een naburig ouderenzorgcentrum. Daarop belde de receptionist de politie en belandde de doodsbange Roex in een cel.

Na een gesprek met een psychiater brachten twee politiemensen haar thuis. Toen Roex de volgende dag naar college fietste, kreeg ze gezelschap van twee agenten in een auto die vroegen hoe het met haar ging. Jaren later, na een volgende paniekaanval, kwam de politie weer bij haar thuis. Roex voelde zich geïntimideerd in plaats van geholpen.

De incidenten zetten haar aan het denken over de manier waarop we omgaan met ‘verwarde personen’. Wat gebeurt er als iemand niet meer bij de ‘normale mensen’ hoort en een dossier krijgt dat nooit meer wordt gesloten? Roex promoveerde in de sociologie, maar gelooft niet in de neutraliteit van de onderzoeker. Net als de Franse socioloog en filosoof Pierre Bourdieu beschouwt Roex haar denken als zelfver­dediging, in haar geval tegen een samenleving die dubbele standaarden hanteert in de omgang met ‘verwarden’.

Karlijn Roex (zie ook pagina 18) is een van de vele sprekers op het ­Waanzinfestival dat Filosofie Magazine op 28 september in het Utrechtse TivoliVredenburg organiseert. Daar onderzoeken we – omlijst door cabaret, muziek en virtual-realitykunst – voor het vierde jaar op rij de grens tussen normaal en gek. Dat die grens ­vloeibaar is, hoeft geen betoog.

Op het festival vertelt gezondheidspsycholoog Trudy Dehue over de zachte kant van harde feiten, buigt Christof Abspoel zich over de rol die filosofie kan spelen bij het begrijpen van suïcide en gaat Stine Jensen in op de gevaren van spiritualiteit. Wacht niet te lang met het kopen van kaarten, want het festival is bijna uitverkocht.

Ik hoop u volgende maand te begroeten in Utrecht en wissel dan graag met u van gedachten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer