Home Voorwoord: Verward

Voorwoord: Verward

Door Louis Hoeks op 23 augustus 2019

Cover van 09-2019
09-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Elf jaar geleden had Karlijn Roex een paniekaanval. De 19-jarige studente was haar sleutels kwijtgeraakt en vroeg om hulp in een naburig ouderenzorgcentrum. Daarop belde de receptionist de politie en belandde de doodsbange Roex in een cel.

Na een gesprek met een psychiater brachten twee politiemensen haar thuis. Toen Roex de volgende dag naar college fietste, kreeg ze gezelschap van twee agenten in een auto die vroegen hoe het met haar ging. Jaren later, na een volgende paniekaanval, kwam de politie weer bij haar thuis. Roex voelde zich geïntimideerd in plaats van geholpen.

De incidenten zetten haar aan het denken over de manier waarop we omgaan met ‘verwarde personen’. Wat gebeurt er als iemand niet meer bij de ‘normale mensen’ hoort en een dossier krijgt dat nooit meer wordt gesloten? Roex promoveerde in de sociologie, maar gelooft niet in de neutraliteit van de onderzoeker. Net als de Franse socioloog en filosoof Pierre Bourdieu beschouwt Roex haar denken als zelfver­dediging, in haar geval tegen een samenleving die dubbele standaarden hanteert in de omgang met ‘verwarden’.

Karlijn Roex (zie ook pagina 18) is een van de vele sprekers op het ­Waanzinfestival dat Filosofie Magazine op 28 september in het Utrechtse TivoliVredenburg organiseert. Daar onderzoeken we – omlijst door cabaret, muziek en virtual-realitykunst – voor het vierde jaar op rij de grens tussen normaal en gek. Dat die grens ­vloeibaar is, hoeft geen betoog.

Op het festival vertelt gezondheidspsycholoog Trudy Dehue over de zachte kant van harde feiten, buigt Christof Abspoel zich over de rol die filosofie kan spelen bij het begrijpen van suïcide en gaat Stine Jensen in op de gevaren van spiritualiteit. Wacht niet te lang met het kopen van kaarten, want het festival is bijna uitverkocht.

Ik hoop u volgende maand te begroeten in Utrecht en wissel dan graag met u van gedachten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.